UZ NEGATIVAN TEST Danas konačna odluka o otvaranju bh. granica za strance

Granični prijelaz Doljani
Hercegovina.info

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici će donijeti konačnu odluku o otvaranju granica za strane državljane uz negativan test na koronavirus. Iako se na prošloj sjednici državne vlade ovo pitanje našlo na stolu kao zaključak Predsjedništva BiH, a Vijeće ministara se suglasilo, ipak je dano i entitetima da se izjasne uz mišljenje zdravstvenih radnika.

Nakon toga je održan i sastanak tri premijera (Tegeltija, Novalić i Višković) koji su se usuglasila oko ulaska stranih državljana te je najavljeno da će nakon odluka entitetskih vlada u BiH moći ući svi strani državljani koji posjeduju negativan tekst na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Ono što se očekuje danas jeste da Vijeće ministara BiH precizira vrstu testa koja je potrebna za prelazak bh. granice s obzirom da još nije definirano je li potreban isključivo PCR test ili se u našu državu može ući i s jeftinijim - serološkim, piše Klix.  

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija smatra kako BiH ne treba slijediti princip reciprociteta po lošim mjerama, nego po onim dobrim. "Neke zemlje su prema BiH bile korektne, a mi želimo biti korektni prema svima. Naš osnovni motiv jeste zaštititi zdravlje građana, ali i pokušati barem djelomično riješiti problem gospodarstva kroz eventualni dolazak turista i svih onih zainteresirnih za BiH", naveo je Tegeltija. Otvaranje granica značit će i dolazak određenog broja turista što će značiti bh. gospodarstvu, posebno turizmu i ugostiteljstvu, javlja Večernji list.