FOTO  UZ LJEPOTICU CRNA ZVIJER Jeste li ikada vidjeli grdniju nadogradnju?

Skupština HNŽ ruglo
Hercegovina.info

Gradsko vijeće Mostara zasjeda ponovno u utorak, kada će se, uz ostalo, pred vijećnicima naći i izvješće o radu Privremenog stručnog povjerenstva od 2016-2020.

Spomenuto povjerenstvo imenovao je zadnji saziv GV 2012., a svoj rad su počeli od 2016. godine, donoseći stručne ocjene i zaključke na području Grada Mostara gdje nema detaljnih regulacijskih ili urbanističkih planova i projekata.

Povjerenstvo u sastavu Suad Hasandedić (kao ministar graditeljstva u HNŽ-u direktno sukobljen u interesima jer je i član povjerenstva u gradu i ujedno drugostupanjski organ u žalbenom postupku za gradnju), Zijad Hadžiomerović, Vjekoslav Tomić, Marinka Zadro, Mladen Čabrilo, donosilo je brojna nestručna mišljenja za stranačka poduzeća i pojedince u gradu.

Osim toga, stručno su amenovali i jednu od najružnijih nadogradnji na gradu na Neretvi, onu zgrade Skupštine HNŽ-a. Uz jednu od najljepših austrougarskih građevina u Mostaru nadograđen je crni tunel, koji bi više priličio ulazu u kakav noćni klub, nego li na zakonodavno najviše tijelo HNŽ-a.

Zahtjev za stručnom ocjenom za dogradnju objekta je podnio investitor, tj. Skupština HNŽ, da bi gore spomenuto Povjerenstvo ocijenilo da se radi o prekrasnom projektu.

“Stručna ocjena za dogradnju administrativnog objekta – zgrade Skupštine HNŽ donosi se na temelju zaključka sa sjednice Povjerenstva za davanje stručne ocjene održane 12. Veljače 2019. godine. Na lokalitetu označenom kao k.č. 1270/2(k.č. 3780 I 3781, novi premjer) k.o. Mostar(Mostar II), može se izdati urbanistička suglasnost za dogradnju administrativnog objekta – zgrade Skupštine HNŽ, prema idejnom projektu: Objekt/građevina se nalazi u RI zoni stanovanja sa pretežno individualnom izgradnjom, gdje se građenje vrši u skladu sa regulacijskim planom ili urbanističkim projektom”, navodi se u pozitivnom mišljenju Povjerenstva za dogradnju Skupštine.

Skupština HNŽ ruglo

Nakon paljevine institucija u Mostaru zgrada Skupštine HNŽ-a u Ulici žrtava komunizma (kako je zovu Hrvati i kako glasi adresa zastupnicima hrvatske nacionalnosti), odnosno Ulici Jakova Baruha Španca (kako istu ulicu nazivaju i na koju im adresu pošta dolazi - bošnjački zastupnici u skupštini HNŽ-a) je obnovljena. U sklopu obnove urađena je i dogradnja na objektu, potrebna zbog namjene samoga objekta, koji u izvornoj namjeni nije bio predviđen za bilo kakvu skupštinu. I to je razumljivo i vjerujemo potrebno!

Međutim, samo predviđeno i kako vidimo izvedeno rješenje je - arhitektonski kič, ruglo, poniženje i za grad i za županiju, a pogotovo za građane Mostara! Naime, na ovoj zgradi, koja je već odavno, raznim preinakama i pomanjkanjem znanja u arhitekturi i umjetnosti od onih koji su bili zaduženi za njezinu poslijeratnu obnovu i održavanje, a ponajviše zbog pomanjkanja zdravog razuma, brisanjem prepoznatljivih štukatura izgubila duh historicizma, stila koji je u velikoj mjeri prevladavao u vremenu njezine izgradnje, najnovijom dogradnjom izvedeno je isto rješenje ulaznoga pristupa u objekt kakvo je već odavno izvedeno na, primjerice, ovdašnjoj mladeži dobro znana dva noćna kluba u gradu. Bez ikakva duha, smisla i znanja, ovim je rješenjem nastavljena degradacija Mostara, koji je već odavno izgubio duh grada u svakom smislu, a sveden na tek jedno obično naseljeno mjesto uz dvije rijeke, u kojemu svatko može, bez ikakve odgovornosti, raditi što mu je volja i kad mu je volja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.