UVOZNIK IZ HERCEGOVINE Carinici na granici oduzeli 220 janjadi

Uvozniku iz Posušja oduzeto 220 janjadi na GP Bosanska Gradiška
UNO BIH

Carinski službenici na carinskom uredu Bosanska Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno zaplijenili 220 komada janjadi čija se ukupna vrijednost s uvoznim pristojbama procjenjuje na 35.633 KM.

Kako je priopćeno iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase.

"Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini, izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i uspoređivanje ušnih markica životinja. Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada janjadi", priopćeno je iz UNO BiH.

Kako su dodali, krivo deklarirajući robu, pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih pristojbi.

"Naime, prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza janjadi, osim PDV-a, plaća i carina od 10 posto, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg. Tako je ukupna vrijednost janjadi procijenjena na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne pristojbe odnosi 9.902 KM", dodaju iz UNO BiH.

Janjad je privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, ista je smještena kod uvoznika do završetka postupka i prodaje životinja.