Uveden policijski sat u RS-u, razmatra se uvođenje i u Federaciji

smrt, muškarac, Banja luka, koronavirus, zaraza, broj oboljelih, zabrana kretanja

Stožer za izvanredne situacije u Republici Srpskoj donio je danas zaključak o zabrani kretanja osoba s navršenih 65 i više godina života - potvrdio je predsjednik Vlade RS i zapovjednik tog stožera Radovan Višković.

Zabranjuje se, dodao je, svim osobama izlazak iz stanova, prostorija i objekata za stanovanje u stambenim zgradama i izvan domaćinstava, u vremenu od 20.00 do 05.00 sati ujutro.

Kako doznaje N1, u tijeku je telefonska sjednica federalnog kriznog stožera, a naredbe će biti iste kao i u Republici Srpskoj. 

Višković je na konferenciji za novinare u Banja Luci rekao da se zabrana ne odnosi na zdravstvene radnike koji su na zadatku, osobe kojima je neodložno potrebna pomoć, policiju RS-a, druge pripadnike agencija za provođenje zakona i organizacija koje vrše javna ovlaštenja, a koje su na zadatku.

Zabrana se ne odnosi i na osobe kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada i na osobe kojima MUP RS-a izda dozvolu za kretanje.

"Nepoštivanje zabrane kaznit će se po važećim zakonskim propisima RS-a" rekao je Višković.

Ovaj zaključak stupa na snagu od danas i bit će u primjeni do 30. ožujka.

Nakon toga će se, kaže, ocijeniti ima li potrebe da se on produži ili ukine.

Stožer za izvanredne situacije usvojio je i zaključak o zabrani okupljanja u vjerskim objektima, s ciljem prevencije širenja koronavirusa u RS.

"Preporučuje se crkvenim i predstavnicima vjerskih zajednica da svoje bogosluženje i druge radnje prilagode mjera prevencije širenja novog koronavirusa", rekao je Višković. I ovaj zaključak ostaje na snazi od danas do 30. ožujka.