Usvojen usuglašeni tekst Zakona o proračunu institucija BiH, bošnjačka oporba ljuta na SDA "Čović vas je opet poslao po burek"

Dragan Čović

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, danas je sa 23 "za" i osam glasova "protiv" usvojio usuglašeni tekst Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodne obaveze za 2020. godinu.

Prijedlog proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 milijuna KM odnosi na financiranje institucija BiH, a ostatak na financiranje duga BiH.

Tijekom današnje žučne rasprave oporba je žestoko napala SDA.  

Damir Arnaut (Naša stranka) kazao je u ime Kluba Naša stranka-Nezavisni blok da su cijelo vrijeme ove trakavice bili odlučni da usvoje proračun, kao bi se održali lokalni izbori i da građani mogu reći šta misle o ovome.

"Šta misle o svemu, ali i o činjenici da će 754.000 KM umjesto na borbu sa koronavirusom biti potrošene na automobile u Parlamentu. Također, moći će reći i šta misle o tome da će 450.000 KM, koje su mogle otići za pomoć za koronavirus, a idu za neke beneficije povlaštenih", kazao je Armaut.

Tvrdi da nije trebalo otići do toga da imaju amandmane na principu uzmi ili ostavi.

"HDZ nije odlučujući faktor ni u jednom ni u drugom domu. HDZ je postao odlučujući faktor po pitanju proračuna onog trenutka kada su SDA i SNSD Povjerenstvu za usuglašavanje dali dva člana, a kad date to jednoj stranci narušite princip proporcionalnosti", kazao je Arnaut, te dodao da bi komisija bez HDZ-a bila u skladu sa poslovnikom, i da HDZ ne bi imao veto i ne bi bilo ovih amandmana.

Kaže da je HDZ dopao u poziciju da nešto nameće isključivo zbog toga što su SDA i SNSD HDZ-u dali mjesto u ovoj Komisiji koje im ne pripada.

"Time ste dali i 754.000 KM za automobile i uzeli 450.000 za migrantksu krizu. HDZ nema veto u ovom domu", kazao je Arnaut.

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu BiH pojasnio je stavove SDA u pogledu usvajanja proračuna BiH za 2020. godinu.

"Sve smo činili i činimo da država dobije proračun za 2020. godinu. Naši ministri su podržali proračun koji je predložilo Ministarstvo financija i naš član Predsjedništva podržao je proračun uz korekcije i mi smo iznijeli stav da ćemo podržati prijedlog proračuna koji dolazi iz Predsjedništva BiH i da nismo za amandmane. Nakon što se dogodilo da je Zastupnički dom usvojio amandman koji je Jasmin Emrić predložio, pa onda Dom naroda koji je predložio šest amandmana, situacija se promijenila. Imali smo dva stava, jedan da ne treba i jedan amandman usvojiti, a drugi je bio da se usvoje oba i iz Zastupničkog i Doma naroda. Očigledno se htjelo da se odgode izbori i da se napravi još jedna kriza. Svima je jasno da postoje oni koji ne žele da se provedu izbori koje bi provodio aktualni sastav SIP-a. SDA je već rekla da članovi Kolegija koji su iz SDA u oba Doma neće potrošiti ni jednu marku. Naš cilj je da dobijemo proračun i izbore, a nečiji cijlevi su bili da se dobiju automobili i da se odgode izbori", kazao je Osmanović.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP-a u Zastupničkom domu BiH kazao je zastupnicima SDA da ne podcijenjuju i da budu pošteni kao Asim Sarajlić koji je rekao da su još jednom povili leđa pred HDZ-om.

"Još jednom vas je Dragan Čović poslao po burek", kazao je Magazinović.

Osmanović je Magazinoviću odgovorio da SDP nije u prilici ni da ode po burek.

Osmanović je odgovorio Arnautu da se situacija ne bi promijenila i da je bio jedan član iz HDZ-a, jer su i kolege iz SNSD-a bile istog stajališta kao i HDZ.

Zukan Helez (SDPBiH) kazao je da je ovaj proračun kapitulacija "bošnjačke reprezentacije" pred Draganom Čovićem.

"SDP neće podržati ovaj proračun", kazao je Helez.