Usvojen prijedlog: Autocesta zaobilazi Počitelj i Blagaj

Koridor Vc Podlugovi
Radi se o jednom od najznačajnijih planskih dokumenata u FBiH, koji će, usvoji li ga i Dom naroda, predstavljati osnovni i obvezujući dokument za reguliranje odnosa u prostoru prilikom izgradnje autoceste na koridoru 5c kroz FBiH koji će prolaziti teritorijom Županije Posavske, Zeničko-dobojske i Sarajevske županije, Županije Središnja Bosna i Hercegovačko-neretvanske županije.

Reakcija HDZ-a

Prijedlogom su, prema riječima ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića, otklonjenje sve dileme u vezi s najspornijim dijelom buduće autoceste u području Počitelja i Blagaja. Trasa će zaobići te gradove u Hercegovini i prolaziti područjem iznad podveleškog platoa. Naveo je da je kod određivanja ta 23 kilometra autoceste uvaženo isključivo mišljenje struke te da nije bilo nikakvog miješanja politike. Izvijestio je poslanike da će u roku godinu dana biti napravljena dodatna ekspertska analiza te trase od strane Europske komisije o kojoj će potom mišljenje dati Vlada i Parlament FBIH.

Na usvajanje prijedloga prostornog plana oštro je reagirao Klub HDZ-a BiH, najavivši čak i ustavne tužbe.

- Usvojeni prijedlog je grubo kršenje Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta u FBiH, koji je propisao da je prije usvajanja prijedloga trebalo pribaviti mišljenje kantona kroz koje koridor prolazi. Cijela trasa koridora na području Hercegovine je sporna u tolikoj mjeri da se i EK uključuje u pitanje njenog određivanja, koje je očito duboko ispolitizirano zadnjih pet godina otkako se počelo raditi na toj trasi, kazao je Predrag Kožul i najavio zaustavljanje usvajanja prijedloga prostornog plana u Domu naroda FBiH.

- Dom naroda ima daleko više mehanizama nego Zastupnički dom da spriječi kršenje Zakona i Ustava. Vjerojatno će Dom naroda biti daleko ozbiljniji po tom pitanju, a najavljujem mogućnost ustavnih i svih drugih tužbi, naglasio je zastupnik HDZ-a BiH.

Za članove parlamentarne većine usvajanje ovog dokumenta je znak da je došao kraj "pokušajima manipulacija koji su godinama kočili početak izgradnje autoceste u južnom dijelu FBiH".

Izvor: Oslobođenje