USVOJEN PRAVILNIK Građani RS-a moći će prodavati solarnu energiju

solari

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (REERS) je nakon skoro dvije godine od usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije usvojila Pravilnik o kupcima – proizvođačima električne energije, piše Akta.ba.

Zakonom je propisano donošenje ovog Pravilnika kojim je sada otklonjena posljednja prepreka da svi koji žele na svoje objekte postave solarne panele te proizvode i troše struju iz vlastite proizvodnje.

Pravilnikom je regulirano tko i na koji način može postati kupac – proizvođač, koja su njegova prava i obveze, kako će se vršiti obračun i prikupljanje podataka kao i druga pitanja vezana za ovu oblast.

Potreban certifikat

Prema Pravilniku navodi da se solarna elektrana može graditi i priključiti na mrežu nakon što se pribavi certifikat za postrojenje.

Certifikat za elektranu kupca-proizvođača instalirane snage do 50 kW izdaje nadležni operator distributivnog sustava, kao sastavni dio deklaracije o priključku, na osnovu potvrde o izvedenosti radova pravne osobe koje vrši izgradnju elektrane, i uz ispunjenje ostalih 7 uvjeta propisanih aktima o priključenju po pojednostavljenoj proceduri.

Certifikat za elektranu kupca-proizvođača instalirane snage jednake ili veće od 50 kW izdaje Regulatorna komisija u skladu s Pravilnikom o izdavanju certifikata za proizvodno postrojenje koje proizvodi električnu energiju korištenjem obnovljivih izvora energije.

Izgradnja elektrane kupca-proizvođača vrši se na osnovu građevinske dozvole pribavljene u skladu s propisima kojima se uređuje oblast građenja, osim u slučaju kada se na objektu koji ima građevinsku dozvolu, u sklopu adaptacije objekta, vrši izgradnja elektrane kupca proizvođača koja koristi obnovljive izvore energije snage do 50 kW.

"Кrajnji kupac koji želi izgraditi elektranu za vlastite potrebe dužan je da, prije početka izgradnje, između ostalog, pribaviti odgovarajuću elektroenergetsku suglasnost od nadležnog operatora distributivnog sustava u skladu s propisima", navodi se u Pravilniku.

Izgradnju elektrane kupca-proizvođača vrši pravna osoba koja ima odgovarajuću licencu za izvođenje elektroenergetskih postrojenja, koju izdaje ministarstvo nadležno za poslove građenja.

Prilikom izgradnje proizvodnog objekta i priključenja na mrežu kupac - proizvođač ima obvezu snositi troškove opremanja/prilagođavanja primopredajnog mjernog mjesta za stjecanje statusa kupca-proizvođača u zavisnosti od odabrane šeme obračuna preuzete i predate proizvedene energije.

Kupac ima pravo proizvoditi električnu energiju, skladištiti, a eventualni višak isporučiti u elektro mrežu, a primjenjivat će se šema neto mjerenja.

Ako je tijekom obračunskog razdoblja kupac – proizvođač predao više električne energije u mrežu nego što je preuzeo, razlika se prenosi u korist kupca – proizvođača u naredno obračunsko razdoblje u vidu energetskog kredita. Energetski kredit se koristi kada je količina električne energije preuzete s mreže veća od energije koju kupac preda u mrežu. Ako je kupac – proizvođač potrošio više struje, nego što je proizveo, plaćat će razliku u cijeni.

Prema usvojenom Pravilniku snabdjevač koji vrši snabdijevanje kupca-proizvođača primjenom šema neto mjerenja ili neto obračuna dužan je da preuzme višak proizvedene električne energije koji se isporuči u mrežu, da ponudi ugovor o snabdijevanju kupcu-proizvođaču najkasnije 15 dana od dana prijema obavještenja od operatora distributivnog sistema iz člana 18. stav (5) ovog pravilnika. Snabdjevač vrši finalni obračun količina predate i preuzete električne energije 1. travnja tekuće godine za prethodni dvanaestomjesečni period, pri čemu kupac-proizvođač nema pravo na nadoknadu viška predate električne energije koji preostane nakon finalnog godišnjeg obračuna. 

Ono što još preostaje jest da se ova odluka objavi u Službenom glasniku Republike Srpske i da službeno Pravilnik stupi na snagu.