Ustavni sud prihvatio Budimirovu apelaciju u pogledu prava na slobodu

...u skladu s odredbama Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, izjavio je za agenciju Fena registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Po njegovim riječima, Ustavni sud BiH je, istovremeno, ukinuo Rješenje kojim je u ovom slučaju određen pritvor i vratio ga Sudu BiH s nalogom da odmah donese odluku u skladu sa standardima koji su praksom Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH uspostavljeni u pogledu garancija prava na slobodu.

To, praktično, znači obavezu za Sud BiH da cijeli slučaj preispita u skladu sa spomenutim standardima, koji se odnose na mogućnost lišavanja slobode te da donese novu odluku.

Usto, Ustavni sud BiH je apelaciju u pogledu prava na pravedno suđenje odbacio kao preuranjenu, a s obzirom na to da Sud BiH još nije donio konačnu odluku o kaznenoj optužbi protiv Živka Budimira, odnosno da se u konkretnom slučaju radilo samo o odluci za određivanje pritvora.

U Sudu BiH, Feni je rečeno da ovaj sud još nije zaprimio mišljenje Ustavnog suda BiH u vezi sa spomenutom apelacijom, te, ujedno, potvrđeno da se vijećanje u vezi s prijedlogom za produženje pritvora u predmetu Budimir i drugi nastavlja, te da bi rješenje o tome trebalo biti doneseno u subotu, 25. svibnja.

Fena