USTAVNI SUD BIH Uvažena žalba sina Joze Leutara

USTAVNI SUD BIH Uvažena žalba sina Joze Leutara
Ariva

Ustavni sud BiH na svojoj sjednici Velikog vijeća održanoj danas, kako je potvrđeno za portal "Avaza", usvojio je žalbu Ivice Leutara, sina pokojnog doministra unutrarnjih poslova Federacije BiH, Joze Leutara.

"Ustavni sud zaključio da postoji povreda prava na život zbog propusta javne vlasti da postupi u skladu sa zahtjevom ažurnosti i razumne djelotvornosti, odnosno djelotvornosti u provođenju istrage povodom događaja u kojem je apelantov otac ozlijeđen od kojih ozljeda je kasnije podlegao. Istraga nije završena ni nakon 22 godine poslije događaja", rečeno je iz Ustavnog suda BiH.

Ivica Leutar se više od dva desetljeća bori da pred lice pravde budu izvedeni počinitelji i nalogodavci brutalnog ubojstva njegovog oca.

On je u svojoj žalbi  naveo da je na njegovog oca  16. ožujku 1999.godine izvršen politički atentat, od čijih je posljedica preminuo 12 dana kasnije, a da vlasti nisu provele efikasnu istragu niti otkrile i procesuirale ubojice. Također, naveo je da je smrću svoga oca pretrpio, kao oštećeni, značajniju štetu u poštivanju ljudskih prava zagarantiranih Ustavom BiH.

Nada Dalipagić iz Odvjetničkog ureda „Dalipagić-Crnjac“, kao pravnih zastupnika porodice Leutar u podnošenju apelacije nije krila zadovoljstvo ovakvom odlukom Ustavnog suda BiH.

"Ovo je ogroman uspjeh, koji je, prije svega značajan za obitelj Leutar da dožive satisfakciju nakon toliko godina i koja nam je ukazala povjerenje da zajednički krenemo u ovu borbu, a drago mi je, također, što je ovo na određeni način i povratak vjere u pravosuđe", kazala je Dalipagić u prvoj reakciji. Konkretnije pojašnjenje, dodala je, dat će nakon pismenog otpravka odluke.