Ustavni sud BiH ukinuo "Lijanovićev" zakon

"Ustavni sud BiH ukinuo je prijeporni zakon u cijelosti i prestaje vrijediti sljedeći dan nakon objave odluke", navodi se u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici Ustavnoga suda BiH nakon sjednice održane u petak.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija pozdravilo je odluku Ustavnog suda BiH.

Ta odluka će pridonijeti nastavku dobre gospodarske suradnje i sveukupnih bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priopćio je MVPEI.

Odredbe zakona suprotne ustavu BiH i međunarodnom sporazumu o slobodnoj trgovini na području jugoistočne i srednje Europe (CEFTA)

Ustavni sud BiH ocijenio je da je donošenjem toga zakona povrijeđen Ustav BiH. Preispitivanje ustavnosti toga zakona zatražio je predsjedatelj Doma naroda Ilija Filipović u ime kluba hrvatskih zastupnika koji su se u državnome parlamentu usprotivili njegovu donošenju.

Ustavni je sud u srpnju, netom što je prihvaćen u parlamentu, donio privremenu mjeru kojom je obustavio primjenu zakona o zaštiti domaće proizvodnje dok ne ocijeni jesu li njegove odredbe suprotne ustavu BiH i međunarodnom sporazumu o slobodnoj trgovini na području jugoistočne i srednje Europe (CEFTA).

Zakon za koji se snažno zauzimala mesna industrija 'Lijanovići' iz Širokog Brijega zapravo je onemogućio primjenu ugovora o zoni slobodne trgovine u središnjoj Europi (CEFTA), jer je predviđao ponovno uvođenje carina na meso i mlijeko te mliječne i mesne proizvode koji se u BiH uvoze iz susjednih zemalja.

Hrvatska je već upozorila vlasti BiH kako će, stupi li na snagu taj protekcionistički zakon, biti prisiljena uvesti protumjere, prenosi monet.ba