Ustavni sud BiH: Redovnica Janja Martina Katović nije imala pravično suđenje

Janja Martina Katović, glamoč, časna sestra, časna sestra, glamoč, časna sestra, Janja Martina Katović
... pred Vrhovnim sudom FBiH, a kada su ukinute dvije ranije presude-Županijskog i Općinskog suda u Livnu kojima je bilo utvrđeno postojanje diskriminacije u slučaju njezinog neimenovanja na mjesto ravnateljice glamočkog vrtića.

No, odlukom Ustavnog suda praktično znači da je predmet vraćen Vrhovnom sudu na ponovni postupak.

Časna sestra Janja Martina Katović još od 2008. godine vodi borbu za svoja prava; radi se o osobi s visokom stručnom spremom i potrebnom diplomom i koja se jedina javila na raspisani natječaj na mjesto ravnateljice glamočkog vrtića, no do čijeg imenovanja nikada nije došlo zbog protivljenja u Općinskom vijeću. Redovnica je ispunila sve potrebne kvalifikacije te ju je čak i Upravno vijeće ustanove prihvatilo i imenovalo, ali suglasnost

Općinskog vijeća koje je samo trebalo potvrditi njen izbor nije stigla.

Vrijedno je spomenuti kako su sestru Katović podržali i Vijeće roditelja u kojem sjede predstavnici sva tri naroda te kako je zapravo tu istu funkciju obavljala godinama unatrag. Nakon svega pokrenula je dugogodišnju pravnu borbu te su niži sudovi utvrdili postojanje diskriminacije. Ipak Vrhovni sud je 2014 godine ukinuo presudu Županijskog suda Livno uz obrazloženje da nema dokaza da je Janja Martina Katović žrtva diskriminacije zbog toga što je redovnica.

Nakon toga putem svog odvjetničkog tima Janja Martina Katović podnosi apelaciju Ustavnom sudu BiH, a rezultat je uvažavanje apelacije i utvrđivanje da Janja Martina Katović nije imala pravično suđenje pred Vrhovnim sudom FBiH.
Od 2011. godine

Za komentar smo zamolili punomoćnike Janje Martine Katović- Zajednički odvjetnički ured Paponja-Bunoza u kojem su nam rekli kako je Ustavni sud BiH prihvatio argumente iz apelacije te je utvrđena povreda prava na pravično suđenje zbog čega je predmet ponovno vraćen na Vrhovni sud Federacije.

- Naš odvjetnički ured zajedno sa kolegama iz Udruge "Vaša prava BiH" zastupa redovnicu Janju Martinu Katović. Od 2011 godine traje pravna bitka u ovom predmetu , te iako je Općinski sud i Županijski sud utvrdio diskriminaciju , u 2014 godini Vrhovni sud je preinačio odluke nižih sudova, podsjećaju iz ureda. Na pitanje što je bio razlog da se ranije preinače odluke nižih sudova iz ureda kažu kako iz obrazloženje presude Vrhovnog suda FBiH proizlazi da nije bilo dokaza da je redovnica žrtva diskriminacije, a zbog čega su kao ured i podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH.
Svjedoci

"Naime, u provedenim postupcima smo proveli velik broj dokaza iz kojih proizlazi da je izvršena diskriminacija, saslušani su brojni svjedoci, a s obzirom da načelnik općine nije se saslušavao, u sudnici su gledani i TV prilozi gdje je načelnik navodio zbog čega se odbija potvrditi imenovanje Janje Martine Katović", navode iz ureda Paponja-Bunoza. Na naše pitanje što je utvrdio Ustavni sud BiH, iz ureda pojašnjavaju kako je Ustavni sud BiH prihvatio argumente iz apelacije.

"Utvrđena je povreda prava na pravično suđenje jer su predloženi i provedeni dokazi iz kojih je vidljivo da se odbija imenovanje samo zbog toga što je ista redovnica. Ključan dokaz , a što smo posebno isticali u našoj apelaciji , jeste TV emisija "Crta" gdje je načelnik općine Glamoč jasno naveo zbog čega se odbija imenovanje Janje Martien Katović za ravnateljicu vrtića. Ustavni sud BiH decidno upućuje na ovaj dokaz kojeg Vrhovni sud nije cijenio, utvrđujući povredu prava na pravično suđenje te je ukinuta presuda Vrhovnog suda i predmet vraćen Vrhovnom sudu na ponovni postupak", kazali su u uredu Paponja-Bunoza, istaknuvši kako je Ustavni sud prihvatio njihove argumente da je u predmetima zaštite o diskriminacije teret dokazivanja na strani tuženika.

"Za našu klijenticu predmet je pozitivno riješen, s tim da bi Vrhovni sud trebao odlučiti po reviziji općine Glamoč u narednim mjesecima. S obzirom na obrazloženje iz Odluke Ustavnog suda BiH , mišljenja smo da će biti potvrđene ranije presude kojom je utvrđena diskriminacija naše klijentice jer to doista i jeste tako", zaključuju iz ureda Paponja-Bunoza. Tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli doći do komentara načelnika općine, a u uredu su nam rekli da zovemo danas.

Piše: I. Marić, [email protected]