FOTO  USRED MOSTARA Kovači traže uklanjanje bespravne terase, kojom im je susjed htio pretvoriti stan u tunel

Cernica Podharem bespravna gradnja

Sasvim običan život u samom središtu Mostara obitelji Kovač pretvorio se u noćnu moru. Iznebuha prvi susjed počeo je rekonstrukciju i nadogradnju svog objekta na način da u potpunosti zatvori njihov stan. Sve se događa u Cernici na adresi Podharem Mostar. Kovači nas vode kroz svoj stan. Toalet im gleda na terasu susjeda, a susjed može viriti u toalet, isto je i sa spavaćim sobama. Izlivena je terasa, zašalovani stupovi, i kada se prelije ploča Kovači ostaju u vječnom mraku, ili tunelu. Sunca više vidjeti neće. Stan im počinje i vlažiti. Fotografije prema terasi bilježimo iz njihova stana. 

Zvanje inspekcije

U više navrata kontaktirali su inspekciju. Uistinu, 17. kolovoza ove godine urbanističko građevinski inspektor izlazi na teren i donosi rješenje kojim se nalaže Amri Elezović, investitoru izvedenih radova na rekonstrukciji stambeno-poslovnog objekta na k.č 42/35(nova k.č. 3896/1) k.o Mostar II, na adresi Podharem da odmah po prijemu rješenja obustavi građevinske radove koji odstupaju od odobrenog projekta i uskladi izvedeno stanje s odobrenim projekttom, odnosno da osigura izmjenu i dopunu odobrenja za gradnju. Nedugo nakon toga, priča obitelj Kovač, investitor ponovno pristupa radovima, nakon čega se oni obraćaju našoj redakciji. Uistinu, obilaskom stana Kovača uvjeravamo se da je njihov život i privatnost ozbiljno narušen susjedovim radovima.

“Nas ne zanima što susjed gradi, dokle god se to nas ne tiče, i ne utječe na našu sigurnost i privatnost". Međutim, ovo se direktno odnosi na nas”, pričaju nam Kovači. Inspekciji su u više navrata pisali da je investitor izgradio veći objekt od postojećeg, da nije konzultirao susjede, a što je morao. Inspektori u svom rješenju od 17. kolovoza navode upravo kao i Kovači, da je terasa sporna.

“Po predočenom projektu vidljiva su odstupanja u izvedenim radovima od Glavnog projekta u veličini terase na istočnoj strani, te u prizemlju, gdje je dograđeni dio veličine cca 4.0 puta 4.0 metara. Također je izgrađen tavanski prostor koji nije predviđen glavnim projektom”, naveli su u rješenju koje nam je na uvid prezentirala obitelj Kovač. Obitelj tvrdi da je terasa veća. 

“Sporna terasa nikada nije postojala, i ne znamo iz kojeg razloga su naveli cca 4.0 puta 4.0 metara, kada je veličina terase cca 9.0 puta 9.0 metara”, osvrću se Kovači na rješenje inspektora.

Na naš upit o postupanju na ovom predmetu iz gradske inspekcije su kazali da je doneseno rješenje o obustavljanju radova, koje je na drugostupanjskom organu potvrđeno.

“Obavještavam vas da je po zahtjevu stranke Sabit Kovač, urbanističko-građevinski inspektor, po službenoj dužnosti izvršio inspekcijski nadzor predmetnog objekta na k.č. 3896/1 k.o. Mostar II, te donio odgovarajuće Rješenje broj: UP I-08/3-19-16346/21 od 17.8.2021.god. Na rješenje je uložena žalba od strane Sabita Kovača, inicijatora postupka, koju je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-e svojim Rješenjem broj: UP II-09-05-19-87/21 od 20.10.2021.god. odbilo kao neutemeljenu, što potvrđuje da je urbanističko-građevinski inspektor u svemu postupio u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima”, navode dalje.

Kovače je međutim izrevoltiralo što se nakon donesenog rješenja nije pratilo nastavljaju li se dalje radovi. “Otpočinje daljnju gradnju tako da moram poduzeti neke mjere u vlastitoj režiji, ako već vaša institucija ne može ili ne želi poduzeti ništa. Tražim da se objekt zapečati do konačnog rješenja”, piše Kovač inspekciji 15. Listopada. Par dana iza toga Kovači kontaktiraju i našu redakciju.

Šaljemo upit inspekciji zašto, ako su već izlazili na teren i donijeli rješenje, ne provjere stanje na terenu i implementacija istog. Obitelj nam ubrzo javlja da je terasa zapečaćena.

U ovom slučaju ostaje fascinantno da se u samom središtu grada pristupa gradnji na način da se u potpunosti narušava život susjeda. Kovači žele, a i po svim zakonskim regulativama slijedi, da se bespravno izgrađeno sruši, kako bi se njihov život vratio u normalu, te pozivaju gradonačelnika i odjel za urbanizam da se hitno uključe u rješavanje ovog predmeta.

Radova nema!?

Investitor pak tvrdi da radova nema.

“Ništa mi na terasi pravili nismo”, kaže Ahmo Elezović. Nakon što smo mu kazali da smo bili na licu mjesta, vidjeli stupove, mješalicu, izlivenu terasu kaže: “Vidjeli ste ono što ste vidjeli, ali u zadnje vrijeme ništa pravili nismo. Tvrdi da ima sve dozvole. Upitan zašto mu je zapečaćeno gradilište ako ima sve dozvole, koje uključuju terasu kaže “Zato što nisu znali što će i kako će pa su zapečatili”. Kovači pak traže uklanjanje bespravne terase, a trvde da od toga neće odustati. Žele da se njihov život vrati u normalu. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.