USPOREDILI SMO CIJENE Većina proizvoda skuplja u BiH nego u Hrvatskoj, a neki proizvodi su jeftiniji u Austriji

Hrvatska BiH Austrija cijene
hercegovina.info

Građani u Bosni i Hercegovini plaćaju slično ili čak više za osnovne živežne namirnice u odnosu na stanovnike država Europske unije poput Hrvatske i Austrije. Bosna i Hercegovina je jedina država u Europi koja nije donijela nikakve mjere kako bi se njeni građani barem malo zaštitili od udara aktualne inflacije koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu. Provjerili smo cijene elementarnih namirnica bez kojih ne bi mogla funkcionirati većina klasičnih domaćinstava, mada bi nam bilo lakše da smo ostali u neznanju.

Mlijeko se u Bosni i Hercegovini uglavnom vrti oko 2,50 marke po litru uz par iznimki gdje se mogu naći jeftinije varijante ili ono s manje masnoće. Hrvatska je po tom pitanju jeftinija te se litar 'Zbregov' mlijeka može kupiti za 2 marke, a na policama trgovina se mogu vidjeti i jeftiniji proizvodi. Austrijanci nam 'pariraju' pa se i u toj alpskoj državi mlijeko naći po istoj cijeni i kao kod nas jer litar običnog punomasnog mlijeka košta 2,50 marke.

Hrvatska BiH Austrija cijene

Na tržištu je došlo do amortizacije cijena ulja nakon početnog skoka i šoka kad su divljale cijene, pa se tako kod nas može naći ulje u rasponu od 4 do 4,50 marke. U Hrvatskoj najskuplje suncokretovo ulje iznosi 4 marke, dok je veći raspon ulja koja se mogu naći ispod 4 marke, a Austrijanci će za litar suncokretovog ulja izdvojiti 6,80 maraka.

Hrvatska BiH Austrija cijene

Cijene brašna ovise o tipu, no u Bosni i Hercegovini se većinom cijene kreću od 1,70 do 2,30 maraka po kilogramu. Hrvatska i Austrija imaju puno veću ponudu proizvođača brašna pa samim time i lepezu cijena, no zanimljivo je da će se u te obje države članice EU za kilogram brašna izdvojiti manje nego kod nas jer je cijena od 1,30 do 1,60.

Hrvatska BiH Austrija cijene

Po pitanju šećera iste cijene se mogu naći na policama trgovina u Bosni i Hercegovini i Austriji, a u Hrvatskoj je šećer za 20-30 feninga u prosjeku jeftiniji. Bh. i austrijski potrošači kilogram šećera plaćaju oko 2,30-2,50 marke, a u Hrvatskoj se može pronaći šećer za 2 marke.

Hrvatska BiH Austrija cijene

Ono s čim se još uvijek možemo pohvaliti u odnosu na navedene 'konkurente' su jaja. U našim trgovinama 10 komada jaja uglavnom ne prelazi cijenu od 4 marke, dok u Hrvatskoj 10 najjeftinijih jaja košta 4,80 maraka. Austrijanci jaja plaćaju slično kao u Hrvatskoj jer je tamo cijena 10 jaja oko 5 maraka.

Hrvatska BiH Austrija cijene

Pakirano juneće mljeveno meso od kilogram ima istu vrijednost u sve tri države. Iako različite platežne moći, građani Bosne i Hercegovine, Hrvatske te Austrije će za tu količinu mesa platiti oko 16-16,50 maraka.

Hrvatska BiH Austrija cijene

Ono što je najveća razlika u proizvodima koje smo usporedili je piletina, odnosno pileći fileti. Austrijanci će za kilogram fileta platiti najmanje 24 marke, dok se kod nas i u Hrvatskoj piletina može uglavnom pronaći do 15 maraka.

Hrvatska BiH Austrija cijene

Pričati o standardu u ove tri države je skoro pa smiješno ako uzmemo u obzir da je prosječna plaća u Bosni i Hercegovini 1000 maraka, u Hrvatskoj nešto manje od 2 tisuće maraka, a prema posljednjim informacijama prosječna plaća u Austriji iznosi oko 5 tisuća maraka. Iako ni Austrija nije 'preko svijeta', prateći aktualna poskupljenja i reakcije država, trendovi se već okreću te se sve veći broj građana BiH iz pograničnih područja odlučuje za kupovinu u susjednoj Hrvatskoj, iako je proteklih godina i desetljeća bilo suprotno te su naši gradovi u blizini granice bili meka za kupce iz Hrvatske.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.