USPOREDILI SMO CIJENE U TRI DRŽAVE Banane i piletina postali su luksuz, po osnovnim namirnicama ne kaskamo za Zapadom

Trgovina
Ilustracija

Građani Bosne i Hercegovine nalaze se pred još jednim najavljenim valom poskupljenja, a državni vrh još uvijek traži načine kako reagirati na prvi udar poskupljenja koji se dogodio prije više od godinu dana. Za umijeće (pre)življenja u odnosu na plaće i mirovine, mnogi zaslužuju posebne ordene. Usporedili smo cijene proizvoda u našoj državi, susjednoj Hrvatskoj koja je odnedavno i euročlanica, ali i Austriji kao središtu Europske unije.

Za mlijeko ćete u Bosni i Hercegovini izdvojiti do 2,40 KM po litru, dok je cijena u Hrvatskoj i jeftinija te se slično mlijeko može naći za 2 KM, a debelo ispod te cijene može se naći i mlijeko trgovačkih brendova. U Austriji, alpskoj zemlji mlijeko se može također naći po sličnim cijenama kao i u prethodne dvije države.

Mlijeko uzrokuje hemeroide?!

Zanimljivo je i da brašno ne pravi veliku cjenovnu razliku iako je i ono drastično poskupjelo, no u Austriji za kilogram brašna potrebno je do 2 KM, a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini nema prevelike razlike osim veće ponude u trgovinama diljem Hrvatske pa je tu raspon cijena od 1,60 do 2,2 KM po kilogramu.

Brašno

Kao i kod brašna, slučaj s uljem je skoro identičan u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te se taj proizvod na policama može kupiti po cijeni od 3,5 do maksimalno 4 marke. Ono što se i Austrijanci čude jest svakako cijena ulja koja ne opada unatoč tome što se situacija na tržištu stabilizirala od početka ruske agresije na Ukrajinu, u toj državi se još za litar običnog suncokretovog ulja izdvaja do 6,5 maraka po litru.

Ulje



Šećer je jedna od osnovnih namirnica koja je poskupjelo skoro za 100% u odnosu na prethodnu godinu. Cijena ovog artikla u sve tri države je blizu 2,5 KM, a za neke 'posebnije' šećere u Austriji će biti potrebno izdvojiti koji cent više.

Šećer



Unatoč kontinuiranom rastu, jaja su kod nas još uvijek najjeftinija, iako je teško jeftinim nazvati nešto od 4,50 KM za 10 komada. U Hrvatskoj i Austriji jaja su oko 5 maraka za istu količinu.

Jaja

Za mnoge je i voće postalo luksuz, a kućni 'must-have' proizvod su svakako banane koje su na rekordno visokim cijenama. U Hrvatskoj su banane najjeftinije po cijeni oko 3 marke, dok je cijena u Bosni i Hercegovini i Austriji oko 3,50 KM.

Banane

Piletina je kod nas i u susjedstvu isto, odnosno oko 15-ak maraka po kilogramu svježeg mesa. U Austriji je piletina poskupjela preko 100 posto, pa je i tamo ovaj komad mesa postao pravi luksuz s cijenom duplo skupljom nego u Bosni i Hercegovini.

Piletina

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za veljaču 2023. godine iznosi 2.902,80 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za prosinac 2022. iznosila je 1.180 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku), a minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM. Tako, pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 40,65 posto, a pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice minimalnom plećom 20,53 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: Prehrana – 43,54 posto, Stanovanje i komunalne usluge – 13,60 posto, Higijena i održavanje zdravlja – 8,14 posto, Obrazovanje i kultura – 10,68 posto, Odjeća i obuća – 12,40 posto, Prijevoz – 4,75 posto te Održavanje kućanstva – 6,89 posto.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.