USKRSNA ČAROLIJA Kako obojiti pisanice na prirodan način i sačuvati vlastito zdravlje

Uskršnja jaja
Hercegovina.info

I dok mnogi idu linijom manjeg otpora te za Uskrs biraju bojati pisanice kupovnim bojama koje mogu kupiti u gotovo svakoj trgovini, postoji rastući broj onih koji žele izbjeći umjetne aditive i istovremeno postići prekrasne rezultate na prirodan način. Bojanje pisanica prirodnim bojama nije samo ekološki prihvatljivije rješenje, već može rezultirati jedinstvenim i šarmantnim efektima, a Ljilja Rupčić će nas voditi kroz proces ukrašavanja i bojanja pisanica koji će očarati svakog promatrača.

Prirodnim putem mogu se napraviti one nijanse boja koje nećete naći na policama trgovina.

„Kada je riječ o bojenju uskršnjih jaja, ključno je voditi računa o vlastitom zdravlju i dobrobiti. Vjerojatno i ptice na grani znaju da boja prodire kroz ljusku i samim time potencijalno može ugroziti zdravlje onih koji ih konzumiraju, stoga se metoda prirodnog bojenja pisanica nameće kao idealna opcija“, priča nam Ljilja.

Popis prirodnih boja za pisanice je poprilično bogat, a na njemu se često mogu pronaći baš one namirnice koje su naše bake koristile za bojanje, od peršuna, crvenog kupusa, ljuske luka, pepela, crnog vina pa sve do šafrana, a većinu njih možete čak i nijansirati pomoću octa.

Upute za prirodno bojenje jaja za Uskrs

Ukoliko vam se često dogodi da ljuska jaja pukne, imamo jedan trik za vas. Kako nam je sugovornica objasnila, da bi se spriječilo pucanje jaja tijekom pripreme, važno je izvaditi ih iz hladnjaka prije kuhanja kako bi dosegla sobnu temperaturu. Nakon toga, sve što trebate uraditi je oprati ih pod mlazom vode, a potom ih staviti u posudu s hladnom vodom u koju ste dodali prstohvat soli.

Prije početka bojanja jaja napravite dobru pripremu

Pripremite lonac za bojanje jaja i rukavice kako biste zaštitili ruke. Zatim, pažljivo očistite jaja nježnom spužvicom umočenom u ocat kako biste osigurali da se boja što bolje primi na ljusku. Nakon toga, krenite u pripremu određene boje za jaja. Usput, ukoliko se odlučite bojati jaja voćem poput borovnice ili maline, preporuka je da izbjegavate dodavanje octa u mješavinu kako jaja ne bi poprimila sivkastu boju.

Kako dobiti crveno-smeđu nijansu?

„Otkako pamtim, u mojoj se obitelji prakticira onaj starinski štih jaja obojenih ljuskama luka s uzorkom bilja“, kaže nam Ljilja. A sve što trebate napraviti jest pronaći neku staru najlonku u koju ćete staviti jaje, a uz ljusku prislonite cvijet ili neki list po vašem izboru, te zavežite na vrhu i tako kuhajte. Od lukovice ćete definitivno dobiti onu lijepu, zagasito crveno-smeđu nijansu na pisanicama, a postupak je jednostavan, 30 minuta kuhajte jaja u loncu napunjenom vodom, octom i lukovicama.

Kako dobiti ružičastu nijansu?

Lijepu ružičastu boju možete dobiti koristeći ciklu, brusnicu (može i sok), maline ili sok od crnog grožđa“, kaže nam Ljilja. Evo postupka:

Zakuhajte litru vode u loncu. Dodajte žlicu soli u vodu i promiješajte dok se potpuno ne otopi.

U proključalu vodu dodajte oko 800 grama nekog ružičastog ili ljubičastog voća po izboru koja će dati lijepu boju. Ostavite jaja u rashlađenoj otopini da se boje, što duže ostavite jaja u otopini, intenzivnija će boja biti. Kada postignete željenu boju, izvadite jaja i postavite ih u kutiju za jaja ili na rešetku da se dalje suše prije nego što ih ukrasite ili poslužite.

Kako dobiti ljubičastu nijansu?

Ljilja tvrdi da za prirodno dobivanje ljubičaste boje jaja nećete pogriješiti ukoliko odaberete crno vino, a evo kako izgleda postupak.

Najprije stavite jaja u lonac u kojemu će se kuhati, a zatim polagano ulijevajte vino sve dok u potpunosti ne prekrijete jaja. Kuhajte oko 15 minuta, pritom pazeći da ne miješate kutlačom niti da ljuljate lonac. Nakon kuhanja ostavite zdjelu s jajima da se sve ohladi, po mogućnosti čak i preko noći jer bi vas rezultati mogli oduševiti. Izvadite jaja i ostavite da se dalje suše. Iznenadit ćete se kad vidite male 'šljokice' na vašim pisanicama. Za bolji efekt poželjno je koristiti domaće crno vino.

Kako dobiti svijetloplavu nijansu?

Svijetloplavu boju jaja prirodno možete dobiti koristeći listove ljubičastog kupusa. Naša sugovornica dala nam je provjeren recept koji pali svaki put. Listove kupusa sitno nasjeckajte i stavite s jajima i 3 žlice octa u toplu vodu da sve prekrije i stavite da se kuhaju. Nakon 10 minuta kuhanja sklonite s vatre i ostavite nekoliko sati da odstoje u loncu. Najbolje bi bilo ostaviti i cijelu noć kako bi boja bila intenzivna. Ako želite manju intenzivnost boje ranije ih izvadite. Na kraju za dodatni efekt pošpricajte ih kakaom pomoću kista za boje.

Kako dobiti lijepu žutu nijansu?

„Žutu boju jaja možete dobiti koristeći kurkumu, šafran, prokuhanu mrkvu ili koricu nekog citrusa po vašem izboru, najčešće su to naranča ili limun“, objasnila nam je. U velikom loncu zakuhajte litru vode, dodajte žlicu soli i dvije žlice octa u vodu te dobro promiješajte dok se sol potpuno ne otopi. Kada voda proključa, dodajte tri žlice kurkume u lonac i ponovno promiješajte kako bi se boja ravnomjerno rasporedila. Stavite jaja u otopinu od kurkume, kuhajte 15 ak minuta. Ostavite potom jaja nekoliko sati ili preko noći kako bi upile boju. Nakon što su jaja poprimila željenu boju, pažljivo ih izvadite iz otopine. Postavite obojena jaja u kutiju za jaja ili na rešetku kako bi se dalje sušila prije nego što ih ukrasite ili poslužite.

Ukrasiti Uskršnja jaja nije samo običan zadatak, već prilika za izražavanje kreativnosti i stvaranje pravih malih umjetničkih djela. Bez obzira na odabranu boju ili tehniku ukrašavanja, svaki rezultat je poseban i jedinstven. Uživajte u tradicionalnom obiteljskom 'tucanju jajima'. Sretan Uskrs“, poručila je Ljilja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.