Uskoro zabrana vožnje vozila sa stranim oznakama

Uskoro zabrana vožnje vozila sa stranim oznakama
Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH, podsjeća kako korištenjem vozila sa stranim oznakama vozači čine carinski prekršaj, piše Večernji list BiH.

Međutim, ove zloupotrebe teško je utvrditi. Inače, prema podacima UNO BiH, u osam mjeseci u BiH je uvezeno 41.214 putničkih vozila ukupne vrijednosti 482,5 milijuna KM. Naplaćena su uvozna davanja u vrijednosti od 100 milijuna KM.

- Za sada nisu određene sankcije za ovaj prekršaj, ali mi ćemo svakako na javnoj raspravi o predloženim izmjenama, koja je zakazana za studeni u Parlamentu BiH, predložiti novčane kazne. Izmjenama zakona novčane kazne za kršenje prometnih propisa, kao što je prekoračenje brzine, vožnja pod utjecajem alkohola, kreću se od 400 do 1000 KM, kazao je Milija Radović, ravnatelj Agencije za sigurnost prometa RS.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruge za unapređenje sigurnosti u prometu Banja Luka, navodi kako je i ranijim zakonima bilo propisano da netko tko živi u BiH ne može voziti automobil sa stranim registracijskim oznakama, ali to nije bilo sankcionirano.

- Netko plaća carinu i poreze na uvoz automobila, a nekom rođak uveze auto i on ga vozi bez problema, istaknuo je Jaćimović.