Uskoro zabrana pušenja u BiH!

cigare, cigarete, pušenje, pušenje, automobil, pušenje, savjeti, prestanak pušenja, pušenje, Pušenje je porok, cigarete, Nikotin, ovisnost, cjepivo, pušenje, prestanak, prestanak pušenja, ovisnost, pušenje, fukara, nerazvijeni, cigarete, pušenje, zdravlje, jelo, stvari, Austrijanci, pušenje, pušenje, zabranjeno pušenje, masovno pušenje, loše navike, zdravlje, pušači, zdravlje, trputac, čaj, cigarete, Nikotin, ovisnost, pušenje, cigare, BIH, zabranjeno pušenje, pušenje, pušači, tipovi, istraživanje, zabrana pušenja, Federacija BIH, trošarine, više trošarine na duhanske proizvode , cigareta, istraživanje, bolest, MUP HNŽ, zabrana pušenja
Cijene pojedinih cigareta u BiH već su poskupile za 20 feninga po pakovanju, a do kraja mjeseca slijede nova poskupljenja. U tijeku lipnja, tačnije od 4. lipnja, u BiH su poskupile cigarete ‘Evee Divine Slimss' i ‘Eve Midtique Slimss' za 20 feninga i sada je za pakovanje potrebno izdvojiti 4,20 maraka, piše magazin Buka.

Prema riječima Ratka Kovačevića, glasnogovornika Uprave za neizravno oporezivanje BiH, do kraja mjeseca će za 20 feninga poskupiti i cigarete ‘West Red', ‘West Silver', ‘Imperial Clasic Red', te ‘Imperial Clasic Blue' i to sa 3,70 na 3,90 maraka.

Val poskupljenja cigareta traje od 1. travnja kada je porasla cijena pet proizvoda Tvornice duhana Rovinj u prosjeku za deset do 20 feninga.

I dok je snažna medijska kampanja protiv pušenja u razvijenim zemljama pušenje učinila nepopularnim, konzumiranje duhanskih proizvoda u nerazvijenim zemljama poput naše i dalje je u porastu.

Prema posljednjim analizama, u BiH puši čak 40 posto odraslih građana. Jedan pušač u našoj zemlji tijekom godine u prosjeku potroši 2.278 cigareta, a svake godine preko 8.000 ljudi izgubi život zbog bolesti direktno uzrokovanih duhanskim dimom. Osim velikog broja pušača, u našoj zemlji prisutna je i velika izloženost duhanskom dimu na svim javnim mjestima, čime je direktno ugroženo pravo na zdravlje stanovništva. Čak 77,3 posto mladih u dobi između 13 i 15 godina izloženi su pasivnom pušenju, što ostavlja velike posljedice na njihovo zdravlje.

Pušenje je dozvoljeno u većini ugostiteljskih objekata, mali broj njih ima odvojene dijelove za pušače, a rijetki su oni u kojima je pušenje zabranjeno.

Zakon stiže na jesen

Kako smanjiti broj pušača u BiH? To još uvijek nisu uspjele sve paprenije cijene cigareta, ali u Udruženju PROI, koje je krajem prošle godine pokrenulo akciju protiv pušenja na javnom mjestu u FBiH pod nazivom ‘Smeta mi', vjeruju da bi dobro urađen i dobro implementiran zakon, koji bi efektivno zabranio pušenje na svim javnim mjestima, mogao riješiti ovaj problem.

Arijana Knežević, menadžer za komunikacije Udruženja PROI, kaže da je ovo udruženje uključeno u pripremu prijedloga zakona za potpunu zabranu pušenja na svim javnim mjestima u FBiH. Zakon bi u parlamentarnu proceduru trebao stići već na jesen, a u navedenom prijedlogu zakona o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima, adresira se i reklamiranje i pakovanje duhanskih proizvoda, ali i pitanja vezana za e-cigarete i nargile, piše Buka.

"Zakon je još uvijek u procesu finalizacije. Udruženje PROI zajedno s partnerima zagovara i radi na tome da se prijedlog zakona u što većoj mjeri uskladi sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana i EU direktivama. Da bi dobili nove efikasne politike za kontrolu duhana u FBiH potrebna je mobilizacija društva i visok nivo svijesti donositelja odluka. Zbog toga planiramo provesti niz aktivnosti za pripremu i edukaciju društva, ključnih osoba i institucija na ovu temu, uključujući i parlamentarce kada zakon uđe u parlamentarnu proceduru", rekla je za Buku Knežević.

Prema trenutnoj zakonskoj regulativi u FBiH, pušenje je zabranjeno u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

 Buka