Uskoro stižu optužnice protiv časnika Armije BiH zbog zločina nad Hrvatima

ratni zločini, Armija BiH

...Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) predale prijavu protiv nekadašnjih 16 istaknutih, visokih časnika Armije BiH zbog ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, a DORH početkom listopada zatražio od institucija vlasti u BiH provjeru adresa prijavljenih, iz izvora bliskih istrazi doznaje se da uskoro slijedi i podizanje optužnica. Prijava DORH-u uslijedila je nakon, kako je tada pojašnjeno, Tužiteljstvo BiH nije podizalo tužbe za zločine nad Hrvatima u BiH.


Časnici Armije nisu odgovarali za zločine nad Hrvatima

Iz DORH-a nisu mogli ništa konkretnije govoriti o tijeku istražnih radnji. Šturo je potvrđeno da su zatražene relevantne obavijesti od Tužiteljstva BiH, no da o pojedinostima u postupanju ne mogu govoriti, a sukladno članku 36. Zakona o državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Konkretno, radi se o prijavi hrvatskih stradalnika, gdje se na oko više od 50 stranica navode i opisuju zločini nad Hrvatima Hercegovine i središnje Bosne, pojašnjavaju vojne akcije Armije BiH, točno navode žrtve, stradanja i uništavanja imovine bh. Hrvata. Za ove zločine terete se nekadašnji vojni dužnosnici Armije BiH, među kojima su i generali Sefer Halilović, Jovan Divjak, potom Selmo Cikotić, Enver Hadžihasanović, Vehbija Karić i drugi.

Ista se temelji na tvrdnji da za zločine nad Hrvatima još nema kazne niti odgovornosti nekadašnjih zapovjednika.

Nakon što je DORH od domaćih nadležnih zatražio provjeru adresa osumnjičenih, za očekivati je da je istima upućivan poziv na saslušanja na kojima bi se časnici Armije BiH trebali izjasniti u svezi djela za koja ih se tereti. Procedura nalaže da bi saslušanje trebalo biti u DORH-u u Zagrebu ili, ukoliko to zatraže osumnjičenici u Tužiteljstvu BiH koje bi njihove izjave potom proslijedilo Zagrebu.

Međutim, nije poznato je li bilo tko od navedenih saslušavan u Sarajevu dok je, istodobno, mala vjerojatnost da je bilo tko od osumnjičenih časnika Armije išao u Zagreb na saslušanje.

Ipak, ono što je činjenica je da svi osumnjičeni moraju biti saslušani, što je i osnova za podizanje ili nepodizanje optužnice, ali i da je ova vijest unijela tjeskobu i nemir među nekadašnjim visokih časnicima Armije RBiH.
Dudaković ostaje u BiH

Naime, umirovljeni general i ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković, koji je i sam na popisu osumnjičenih, prije nekoliko dana za medije je kazao da je posrijedi "ratno-politička igra".

"Što su čekali do sada, 25 godina ili je u pitanju nova-stara politika? Koje je srpsko ili hrvatsko selo Dudak opkolio i napravo nešto? Prema tome, zna tko je silovao, tko je držao logore i dozvoljavao ubijanje ljudi. Nismo mi donijeli presudu u slučaju "Prlić i ostali" već Tribunal u Haagu i ona se mora poštovati. Sud nije švedski stol pa da se uzme što kome odgovara. Moj narod je najveća žrtva ovih ratova, žrtva je naša BiH. Mi smo žrtve u prošlosti, sadašnjosti, a bojim se, i budućnosti. Mi smo obranili Zagreb, a ne oni Bihać! Što da smo bili inertni pa da se sva sila srpske vojske slila prema Hrvatskoj, Srbija bi imala to Šešeljevu liniju Karlovac, Karlobag, Virovitica", komentirao je armijski general svojedobno za Radio Sarajevo skorašnje podizanje optužnica.

Dudaković je naveo da se nikoga ne boji i da će ostati u svojoj BiH.

"Može Mijo Jelić pobjeći u Hrvatsku, jer ima skolnište tamo, može Novak Đukić pobjeći u Beograd jer tamo ima sklonište, može Ante Jelavić, Dudak ostaje u svojoj BiH i nikoga se ne boji", naveo je on, neizravno dajući do znanja da se neće odazvati pozivu DORH-a.

SDA je kazala da se radi o politički motiviranim prijavama

Imajući u vidu da ratni zločin ne zastarijeva te da Republika Hrvatska može procesuirati državljane BiH ukoliko su isti počinili zločine nad njenim državljanima, izgledno je da bi daljnji razvoj događaja mogao ishoditi i tjeralicama protiv pojedinih časnika Armije.

Inače, najjača bošnjačka stranka SDA već po informaciji o predavanju prijave reagirala je vrlo oštro i osuđujuće, navodeći da se radi o politički motiviranim razlozima i "politikantskom pokušaju nekolicine udruga Domovinskog rata iz BiH, čiji su predsjednici iskoristili činjenicu da su ujedno i državljani Republike Hrvatske te početkom ožujka podnijeli Glavnom državnom odvjetniku RH Dinku Cvitanu prijavu protiv 16 uglednih oficira Armije Bosne i Hercegovine".

Iz SDA će, kako je tada najavljeno, imati i odgovor:"Ovakva politički motivirana i pravno potpuno neutemeljena diskreditacija branitelja Bosne i Hercegovine nema nikakvo uporište u činjenicama - nisu pripadnici Armije Bosne i Hercegovine ratovali u Hrvatskoj devedesetih. Ako ćemo ulaziti u tu problematiku, otvorit ćemo i pitanje samoprozvane unilateralne vojne akcije RH u BiH. Pravni sustav Bosne i Hercegovine je okvir u kojem Hrvati u našoj zemlji itekako mogu tražiti pravdu za svoje žrtve - i državno ministarstvo pravde, i federalno ministarstvo pravde, pa i vršitelj dužnosti Glavnog tužitelja dolaze iz reda hrvatskog naroda".

Tko su osumnjičeni časnici Armije

Za zločine protiv čovječnosti iz člana 90 KZ i ratnog zločina iz člana 91 KZ prijavljeni su: Sefer Halilović, prvi zapovjednik ARBiH, na dužnosti kao načelnik Glavnog štaba A RBiH; Jovan Divjak, zamjenik načelnika i pomoćnik načelnika Glavnog štaba A RBiH; Vehbija Karić, član Štaba vrhovne komande ARBiH; Enver Hasanović, zapovjednik 3. korpusa ARBiH; Selmo Cikotić, zapovjednik operativne grupe ‘Zapada' ARBiH (Bugojno, Uskoplje, Novi Travnik) i načelnik Štaba komande 7. korpusa A BiH; Asim Koričić, zapovjednik 37. muslimanske lahke brigade, 3. korpusa A RBiH; Sakib Mahmuljin, zapovjednik odreda El Mudžahid u sastavu 3. korpusa; Amir Kubura, zapovjednik 7. muslimanske brigade u sastavu 3. korpusa A RBiH; Šerif Patković, zapovjednik 2. bataljuna, 7. muslimanske brigade, 3. korpusa A RBiH i zapovjednik 7. muslimanske brdske brigade, 3. korpusa A R BiH; Đemal Merdan, zamjenik zapovjednika 3. Korpusa A RBiH; Ramiz Dreković, zapovjednik 4. korpusa A RBiH; Salko Gusić, zapovjednik 6. korpusa A RBiH; Enes Kovačević, zapovjednik 44. brdske brigade A R BiH; Bakir Alispahić, ministar unutarnjih poslova R BiH, načelnik Centra službe bezbjednosti; Fahrudin Agić, zapovjednik 317. brigade A RBiH i Midhat Cerovac, zapovjednik 7. brigade ‘Suad Alić', 4. korpusa A RBiH, ratni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković.

Piše: V. Herceg, [email protected]