Uskoro odluka o tjeralici za Ivanom Benderom

Naime, iako je krajem travnja bilo zakazano ročište na kojem su suci Županijskog suda u Zagrebu trebali Benderu odrediti rješenje o upućivanju u zatvor, on se nije pojavio, nakon čega su hrvatska policija i pravosudna tijela krenula u potragu.

Prema svemu sudeći, na iduće će poteze utjecati isključivo rezultat potrage, jer je glasnogovornik i sudac Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio za naš list kako će suci sačekati još jedno vrijeme na izvješće policije, a ukoliko ga policija ne uspije locirati u Hrvatskoj, morat će se raspisati tjeralica.

Čeka se još jedno vrijeme

- Čim dobije obavijest od policije, sudac će ovisno o tome postupiti dalje. Za sada se čeka još nekoliko dana, naveo je Devčić, istaknuvši kako policija tijekom potrage mora obići više lokacija te raspitati se o Benderovoj lokaciji kod niz osoba i poznanika.

O tome je li Bender zapravo nestao, ovisit će, zaključio je Devčić, i kako će se ponašati Županijski sud, odnosno hoće li biti tjeralice. Podsjetimo, uoči uskrsnih blagdana suci Županijskog suda u Zagrebu očekivali su pojavljivanje Bendera koji se trebao javiti na odsluženje kazne u Hrvatskoj na osnovi presude iz naše zemlje, prema kojoj mora odslužiti četiri i pol godine zatvora zbog gospodarskog kriminala.

Iako se trebao javiti sucu za izvršenje koji mu je trebao odrediti rješenje o upućivanju u zatvor, Bender se nije pojavio, a kako je tada za naš list potvrdio Devčić, zbog toga je angažirana i policija koja Bendera treba privesti. Treba svakako kazati kako je sudac za izvršenje Benderu slao pozive u dva navrata, međutim, s obzirom da nije zatečen kod kuće, ostavila se obavijest da se poziv podigne na pošti. On to nije učinio pa je zbog toga sudac dao nalog policiji da ga pokuša pronaći i privesti na Sud.

Pravomoćna presuda

Cijela priča oko Bendera zakuhala se nakon što je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu, ali i svih sudova u našoj zemlji čime je presuda protiv Bendera postala pravomoćna.

Vrhovni sud prethodno je odbio žalbu Bendera, te potvrdio presudu Suda iz BiH kojom je on osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog zloporabe položaja ili ovlasti u privatizaciji mostarskoga hotela “Ero”. Nakon toga, a u skladu s međudržavnim sporazumom o izvršenju kaznenih presuda, Bender se trebao uputiti u zatvor u Hrvatskoj ili, ukoliko je to njegova volja, u BiH, a jedina lokacija s kojom se spekuliralo u javnosti bio je zatvor u Glini.

Odlaganje kazne

Ukoliko ga privedu te mu odrede mjesto izvršenja kazne zatvora, Bender ima pravo tražiti odgodu izvršenja zbog nekoliko različitih razloga. Benderov odvjetnik Zvonimir Hodak najavio je da će odlazak u zatvor pokušati spriječiti podnošenjem ustavne tužbe i zahtjevom Ustavnom sudu da donese privremenu mjeru kojom bi zaustavio izvršenje presude do odluke o toj tužbi.

Izvor: Dnevni list