Ante Jelavić, Ivan Bender i ostali bjegunci neće biti izručeni BiH?

ante jelavić, ivan bender, izručenje, ante jelavić, uskok, sud
Naime, iako je jučer Vijeće ministara BiH konačno utvrdilo nacrte ugovora o izručenju između naše zemlje i Hrvatske, kao i drugih susjednih zemalja; Srbije, Crne Gore, u istim se dokumentima navodi kako se odredbe ugovora neće odnositi na djela počinjena prije potpisivanja ugovora.

Drugim riječima, svi oni koji su do sada pobjegli u Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, a terete se za teža kaznena djela, vjerojatno i dalje mogu biti sigurni od izručenja, jer će procedura potpisivanja s ovim zemljama u najboljem slučaju biti dovršena za nekoliko mjeseci.

Za starije slučajeve ostaje mehanizam ustupanja predmeta drugoj zemlji, no on se do sada i nije koristio u većem broju slučajeva.

Prema jučerašnjoj odluci Ministarstvo pravosuđa BiH uputit će ova tri prijedloga ugovora o izručenju Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Bariša Čolak, koji je za Dnevni list kazao kako je ovo ipak jedan veliki napredak u odnosima zemalja regije s obzirom na nepovjerenje koje još uvijek vlada.

Pritom je pojasnio da određene konvencije jasno kažu kako se ovakvi ugovori primjenjuju danom stupanja na snagu, pa se tako odlučilo i u ovom slučaju.

Ukoliko sve bude išlo kao što je planirano, očekuje se kako će uskoro uslijediti potpisivanje i parafiranje ugovora čime će biti otklonjena i posljednja prepreka za buduće izručenje državljana BiH navedenim zemljama i obratno.

Ugovorom o izručenju između BiH i Hrvatske predviđa se mogućnost izručivanja vlastitih državljana u svrhu kaznenog gonjenja ili izvršenja kazne zatvora za kaznena djela korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca za koja je prema pravu obiju država ugovornica propisana kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna.

Ugovorom su predviđena i izručenja optuženih i za druga teška kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od deset godina ili teža kazna. Međutim, treba jasno kazati kako se ovi ugovori neće odnositi za neka djela za koja su zapriječene blaže kazne, jer se u njima prioritetno misli na organizirani kriminal i korupcijske afere i terorizam.

''Istodobno se odredbe ovog ugovora ne odnose na kaznena djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, kao ni na djela počinjena prije potpisivanja ugovora'', potvrdili su u Vijeću ministara.

S druge strane, nacrt ugovora sa Srbijom i Crnom Gorom je gotovo istovjetan, osim u dijelu koji govori o ostalim teškim kaznenim djelima, jer će se izručivati svi oni za koje je prema pravu država ugovornica propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina ili teža kazna.

Dnevni list