USKOK ISTRAŽUJE Granični policajac uzimao mito od bh. državljana za lažne pečate u putovnici

Granica Hrvatska
Ilustracija

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske, donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog hrvatskog državljanina (1988.) i dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1976., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave, prenosi Tportal

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od početka 2023. godine do 8. veljače 2024., u Hrvatskoj, Austriji te Bosni i Hercegovini, kao policijski službenik na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Županja, pristao na traženje III. okr. da za novčani iznos u putnu ispravu II. okr. otisne službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima, kojima će neistinito prikazati da je II. okr. na vrijeme napustio teritorij Austrije i tako mu omogućiti regulaciju boravka unutar Schengenskog prostora odnosno izbjegavanje zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru, stoji u priopćenju USKOK-a.

Tako je, sukladno dogovoru, II. okr. u više navrata predavao svoju putnu ispravu III. okr., dok mu je putem Western Uniona uplaćivao iznose od najmanje 200 eura koji su bili namijenjeni policijskom službeniku kao naknada za izvršenu uslugu otiskivanja pečata. Nakon toga je III. okr. putnu ispravu i novac donosio I. okr. u Županju, a I. okr. je potom znajući da II. okr. nije pristupao graničnoj kontroli u njegovu putovnicu otiskivao službene ulazno/izlazne pečate. Putovnicu s tako otisnutim graničnim pečatima I. okr. je predavao III. okr., koji ju je zatim vraćao II. okr., a koji je s putovnicom 8. veljače 2023. pristupio na Stalni granični prijelaz Bajakovo te ju je prilikom granične kontrole predao policijskom službeniku na uvid.