Usjevi ugroženi, poskupljenja u BiH neizbježna

povrće
Ono što zabrinjava poljoprivrednike je suho tlo usprkos padalinama koje smo imali u prosincu i siječnju.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, kaže da se ovih dana sa zebnjom gleda u nebo jer, ako u veljači ne padne još snijega, usjevi u ovoj godini mogli bi biti smanjeni od 50 do 70 posto, slično kao 2015. godine, kada su bile velike suše.

- Imamo manjak vode u jezerima, rijekama, što govori da je padalina bilo veoma malo. Zemlja je toliko suha, tako da nam je jasno da se neće ponoviti kao prošle godine kada su kiše padale, kao da su bile po našoj narudžbi. To se desi jednom u stotinu godina. Ostaje nam da gledamo u nebo i očekujemo što više snijega kako bismo mogli imati obradivu zemlju s dovoljno vlage - kaže Usorac.

Da bi se zemlja dobro natopila i zadržala, pojašnjava on, potrebne su daleko veće količine snijega, jer kiše nisu te koje mogu napraviti akumulaciju vlage.

- Ako ostane ovakvo stanje, osjetit ćemo na svim usjevima, od žitarica, kukuruza, trave, voća, povrća... Dakle, svi usjevi su ugroženi i to će bitno utjecati i na kvalitet proizvoda - napominje Usorac.

Dodaje da će BiH zbog toga biti primorana povećati uvoz prehrambenih proizvoda, a koji će, prema svemu sudeći, biti skuplji nego prethodnih godina, piše Dnevni avaz.

Predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg navodi da je u Hrvatskoj već poskupjelo voće i povrće, a kada se doda mogućnost uvoza bez carinske regulative, to će još dodatno opteretiti naše poljoprivrednike.

- Naši proizvođači ne mogu njima konkurirati. Poskupljenja će svakako biti - istaknuo je Herceg.

Da nagle vremenske oscilacije ne idu naruku poljoprivrednicima, tvrdi i Petar Ninić, agronom iz Centra za ekonomski i ruralni razvoj. On podsjeća i da smo i prošle godine imali visoke cijene, naročito voća, zato što su poljoprivrednici pretrpjeli štete od kasnih proljetnih mrazeva.

- U voćarskom kraju Potkozarju imali smo male prinose voća. Sve smo prodali, ali po višim cijenama nego inače. Tako je isto bilo i u drugim sektorima osim kukuruza, kojem je prijalo takvo vrijeme - rekao je Ninić.

Što se tiče ove godine, predviđa Ninić, ekstremno niske temperature kakve su bile u siječnju utjecale su na žitarice, ali i na voće poput kajsije, breskve i šljive.

- Što se tiče ratarstva, pozitivno je što je snijeg preko usjeva, on je prirodni izolator, tako da ne bi trebalo biti veće štete - dodaje Ninić.