USAMLJEN I NEZABRINUT Medvjed šeta po sarajevskom naselju, lovci tvrde da će ga morati ustrijeliti ako bude pravio štetu

Medvjed u Sarajevu
Klix

Danas u jutarnjim satima primjećen je medvjed na ulicama sarajevskog naselja Vratnik, a kako je potvrđeno na teren je upućen interventni tim Lovačkog društva Sarajevo.

Iz Operativnog centra MUP-a Sarajevske županije su potvrdili da im je prijavljeno da medvjed hoda ulicama i kreće se u pravcu grada, no odmah su obaviještene sve nadležne institucije.

Predsjednik Lovačkog društva Sarajevo Muriz Bukva za Klix.ba je potvrdio da prate medvjeda i usmjeravaju ga da se vrati odakle je došao.

"Mi ga pokušavamo vratiti, a on je već krenuo prema vojarni odnosno prema Zmajevcu. Mi smo tu i radimo, a ako bude trebalo uspavat ćemo ga i vratiti... U kontaktu smo s Veterinarskim fakultetom. Ako bude krenuo praviti probleme i luditi, morat ćemo ga ustrijeliti kako nikome ne bi nanio štetu", rekao je Bukva.

Iako su stanovnici ovog dijela Sarajeva uznemireni, nadležni ističu da nema potrebe za panikom jer je medvjed pod kontrolom.

Lovci ističu da su ljudi ugrozili staništa medvjeda neodgovornim ponašanjem, motorima i kvadovima kroz šume što je poremetilo i život životinja.

Pretpostavlja se da je medvjed sišao s Pašinog brda preko Sedrenika prema Vratniku.