URSULA I BORJANA HVALILE JEDNA DRUGU Iz Europske komisije obećavaju novac, iz Vijeća ministara obećavaju reforme

Ursula Von Der LEyen i Borjana Krišto
Vijeće ministara BiH

Sarajevo je danas bilo domaćin sastanku na kojem se predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, susrela s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te s predsjedateljicom Vijeća ministara, Borjanom Krišto. Nakon sastanka, održana je press konferencija na kojoj su se njih dvije obratile javnosti.

Von der Leyen je stigla u BiH samo tjedan dana prije nego što će Bosni i Hercegovini biti uručen izvještaj Europskog vijeća o napretku zemlje na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Ursula Von Der Leyen je iskoristila priliku da istakne važnost ove posjete, naglasivši da je to bila prilika da se upoznamo s novom financijskom odlukom Europske unije. "Radi se o pomoći od šest milijardi eura zemljama regije, od čega su dvije milijarde bespovratna sredstva, a četiri milijarde su dostupne kroz različite oblike zajmova", izjavila je Von Der Leyen.

"Ovaj novi plan rasta predstavlja izazov, ali i priliku za nas u Vijeću ministara BiH. Ostajemo predani implementaciji svih potrebnih koraka, uključujući pristupanje jedinstvenom regionalnom tržištu i provođenju reformi. Razgovarali smo o tome što smo postigli u proteklih deset mjeseci, a to nije malo: održali smo 40 sjednica i razmatrali više od 1.300 dokumenata", dodala je Krišto.

Ona je također istaknula da je Bosna i Hercegovina na dobrom putu prema važnom izvještaju koji će biti predstavljen 8. studenog. "Vjerujem da će predsjednica Europske komisije prepoznati naš trud i rad na reformama, i da će nas ohrabriti otvaranjem pregovora, što bi u ovom trenutku značilo mnogo za našu zemlju", rekla je Krišto.

Von der Leyen je izrazila zadovoljstvo što se ponovno nalazi u Bosni i Hercegovini, podsjetivši da je posjetila zemlju prošle godine u ključnom trenutku. "Budućnost Bosne i Hercegovine je u EU, a naša podrška tom putu je snažna. Moramo raditi na zbližavanju naših gospodarstava, a investicijski plan od 30 milijardi eura za Zapadni Balkan već pokazuje rezultate", zaključila je predsjednica Europske komisije.

Dok je trajao ovaj sastanak, grupa građana Sarajeva odlučila je poslati poruku isticanjem transparenata preko puta zgrade Predsjedništva BiH.

"EU i Von der Leyen suučesnici u genocidu u Gazi", "Prekid vatre odmah", pisalo je na transparentima na engleskom jeziku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.