Ured OHR-a seli u Ženevu ili Beč, za preseljenje iz BiH i članice EU?

incko, incko, Valentin Inzko, izbori, Valentin Inzko, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, predsjedništvo bih, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, Valentin Inzko, laž, visoki predstavnik, platformaši, Valentin Inzko, srednja bosna, Valentin Inzko, Vijeće ministara, Valentin Inzko, Vjekoslav Bevanda, Valentin Inzko, hotel, Čitluk, izvješće, Valentin Inzko, Miroslav Lajčak, Valentin Inzko, Hillary Clinton, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Inicijativu za referendum, Referendum RS, raspisivanje referenduma, Milorad Dodik političar iz RS-a, Valentin Inzko, referendum, Referendum RS, Valentin Inzko, HDZ BiH, Valentin Inzko, BIH

... članica Vijeća za provedbu mira, međunarodnog političkog instituta, koji na određeni način nadzire rad Ureda visokog predstavnika. I na prekjučerašnjem zasjedanju skupštine Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj je šef OHR-a Valentin Inzko pročitao svoje najnovije viđenje situacije u BiH mogli su se čuti kritički tonovi oko budućeg opstanka i rada ovog međunarodnog tijela iza čijeg su rada ostale brojne pogreške, koje će morati ispravljati domaća politička garnitura.

Njemački veleposlanik pri UN-u otvoreno se usprotivio budućem opstanku OHR-a u BiH, uz kritički osvrt da je rok ovakve institucije jednostavno istekao. S njim se slaže ruska diplomacija, koja je uz političare RS-a kritički odavno nastrojena prema radu OHR-a.

U reduciranju uloge OHR-a ili njegovom premještanju iz BiH sklono je i još nekoliko diplomata iz zemlja koje su članice Vijeća za provedbu mira. Čak je engleska i francuska diplomacija poručila da ovakav OHR nije više potreban BiH. Turska diplomacija uz pomoć SAD-a nije sklona gašenju ili premještanju spomenute institucije iz BiH.

I turska i američka politička garnitura opstanak OHR-a vežu uz svoje pragmatične političke interese. Američka diplomacija preko zamjenika šefa Ureda visokog predstavnika nastoji ostati duboko uključena u političke prilike u BiH, a Turska osluškuje i realizira interese koje proklamiraju bošnjačke političke stranke.

Racionalna i dobra opcija

O premještaju OHR-a iz BiH razgovaralo se i prošle godine, doznaje "Večernjak" iz diplomatskih izvora. Akcija je obustavljena zbog političke krize i nepostojanja dogovora o formiranju vlasti u BiH. Sad je već izvjesno da će OHR u budućnosti biti premješten, a spominju se Ženeva ili Beč.

Takvu mogućnost je najavio ministar vanjskih poslova Slovačke, bivši visoki predstavnik i bivši šef Ureda EU-a za Balkan Miroslav Lajčak. "Premještanje OHR-a iz BiH je racionalna i dobra opcija, ali ona može biti realizirana samo ako dobije potporu svih koji odlučuju", kazao je Miroslav Lajčak u razgovoru za "Nezavisne novine".

U međuvremenu, rekao je, bh. političari ne trebaju se baviti budućnošću OHR-a jer, kako je istakao, sadašnja aktivnost OHR-a ne smeta nikome. To su konstatirali i diplomati u UN-u.

Izvor: Vecernji.ba