URBICID U KONJICU Poništeno jedno rješenje urbanizma, nakon toga oni opet izdali suglasnost

Urbicid SDA
hercegovina.info

Ministarstvo graditeljstva HNŽ-a kaže da je temeljem njihova rješenja poništeno jedno rješenje urbanizma vezano za urbicid u Konjicu, Ulica u naselju Trešanica, gdje su na stogodišnjakinju nadzidana dva kata. Radi se o zgradi na zemljištu označenom kao k.č. broj: 934/2 K.O.Konjic I u naselju Trešanica. Uslijed gradnje, a što je bilo sasvim očekivano, popucali su stanovi u prizemlju..

“Rješenjem ovog Ministarstva poništeno je u cijelosti rješenje Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic i uvažen zahtjev stranke za obnovu postupka, te je istog dana spis s rješenjem proslijeđen prvostupanjskom organu na ponovni postupak. Dana 20.09.2021. godine u Ministarstvu je zaprimljena žalba na rješenje o urbanističkoj suglasnosti Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic, s odnosnim prvostupanjskim spisom predmeta. Rješavanje po izjavljenoj žalbi je u tijeku”, kazali su iz Ministarstva graditeljstva HNŽ-a za Hercegovina.info.

Iz Općine Konjic su također potvrdili iste navode. “Na upute Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNŽ, Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu poništila je odobrenje za nadogradnju. U ponovnom postupku, izdana je urbanistička suglasnost za traženu nadogradnju, na koju je vlasnik stana u prizemlju uložio žalbu. Predmet se rješava kod drugostupanjskog organa”, kazali su iz Konjica.

Neshvatljivo je kako je uopće ponovno izdana urbanistička suglasnost, ako je prizemlje zgrade već popucalo i debelo oštećeno. Čak se i na novom, nadograđenom dijelu zgrade s prednje strane vide pukotine, nastale zbog pomjeranja prizemlja. Statika za ovu zgradu nikada nije rađena, a statičar koji je naveden kao autor statike ovjerio je kod notara izjavu da to nikada nije radio. Urbicid u Konjicu nadmašio je sve dosada viđeno u HNŽ-u, a izvjesno je da rješenja za ovu zgradu, izuzevši rušenje, uopće i nema, budući da je sve na klimavim nogama.