UPOZORENJE GRAĐANIMA Danas udari vjetra brzine do 85 km/h, mogući prekid električne energije

Vjetar
hercegovina.info

Meteoalarm je izdao narančasto upozorenje za područje Bosne i Hercegovine zbog jakog vjetra. Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine do 85 km/h na planinama i visoravnima.

U ostalim područjima očekuju se udari vjetra brzine između 40 i 60 km/h.

“Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik od ozljede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u opksrbi električnom energijom su mogući”, navodi se u upozorenju FHMZ.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Apel poslodavcima koji izvode građevinske radove

Iz Županijske uprave civilne zaštite ŽS su pozvali sve fizičke i pravne osobe da poduzmu preventivne mjere koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

“Upozoravamo  sve fizičke i pravne osobe da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah, u skladu sa svojim nadležnostima i obvezama, poduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra, odnosno pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra. Na taj način se osiguravaju pretpostavke za efikasnije i brže reagiranje svih subjekata sustava zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra, a samim tim velike materijalne štete, kao i moguće ozljede i ljudske žrtve”, ističu iz KUCZ.

Apeliraju na pravne osobe koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti s krovova objekata i građevinskih skela, te time ugroziti sigurnost prolaznika.

Apel građanima

Pozivaju i građane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u razdoblju trajanja narančastog upozorenja.

Također su pozvali općinske službe civilne zaštite s područja Sarajeva da odmah stave organizirane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile spremne kao snage prvog odgovora da, u skladu sa svojim nadležnostima i obvezama po planovima zaštite i spašavanja, reagiraju na potencijalno moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.