FOTO/VIDEO  UPOZNAVANJE Travnik i Jajce nude mnogo turističkih sadržaja

Posjeta Jajcu i Travniku
Odmori u BiH

Vezirski Travnik i kraljevsko Jajce dočekali su predstavnike i predstavnice bh. medija na novom putovanju upoznavanja destinacija u Bosni i Hercegovini, organiziranih u okviru Inicijative 'Odmori u BiH', a uz podršku Europske unije u BiH. Ova dva grada svojim posjetiteljima nude brojne zanimljive priče i prvorazredne atrakcije i sigurno je kako su destinacije koje bi se trebale naći u planu posjete svakog građanina i građanke Bosne i Hercegovine.

Posjeta je započela degustacijom travničkih ćevapa u ćevabdžinici 'Hari', koja djeluje od 1989. i predstavlja nezaobilazno odredište za one koji žele uživati u gastronomskoj ponudi Travnika. Jedan od simbola Travnika je džamija Sulejmanija, koja je zbog svojih prekrasnih, raznobojnih dekoracija prozvana Šarenom džamijom.

Travnik je i mjesto rođenja Nobelovca Ive Andrića, a njegova rodna kuća je sredinom 1970-tih godina obnovljena u autentičnom stilu i u njoj se nalazi Memorijalni muzej 'Rodna kuća Ive Andrića'. U centru grada je i Zavičajni muzej, koji skrbi za oko 80 tisuća eksponata, što ga čini jednim od najznačajnijih muzeja u Bosni i Hercegovini.

Neobičan i upečatljiv način da se doživi Travnik jeste vožnja turističkim vozom 'Ćiro'. Upravo njime su se predstavnici bh. medija odvezli u razgledanje tvrđave Stari grad Travnik, jedne od najljepših i najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrda u BiH, čija je valorizacija postignuta zahvaljujući podršci Europske unije u Bosni i Hercegovini.

"Zahvaljujući inicijalnim sredstvima Europske unije od 2005. je pokrenuta rekonstrukcija objekta, koji je iste godine proglašen i nacionalnim spomenikom, a njegova puna obnova završena je 2015. Danas je tvrđava centralno mjesto za održavanje svih oblika kulturno-umjetničkih manifestacija i veliki turistički potencijal Travnika", istaknula je direktorica Zavičajnog muzeja Fatima Maslić.

Sadržaj se učitava...

Posjeta Travniku završena je pauzom za kavu u Lutvinoj kavi na Plavoj vodi, a na putu do Jajca autobus 'Odmori u BiH' zaustavio se i u 'Vlašićkoj kući' u Turbetu, gdje se može degustirati i kupiti čuveni vlašički sir.

Nakon večere i noćenja u nedavno obnovljenom hotelu 'Plivsko jezero' na Velikom Plivskom jezeru, predstavnici bh. medijskih kuća su obišli Mlinčiće, kompleks drvenih vodenica starih oko 400 godina, koji se nalaze na pregradi između Velikog i Malog Plivskog jezera. Naredna stanica bio je Muzej Samostana Sv. Luke, u kojem je izložen stakleni sarkofag sa skeletom posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Najstariji od jajačkih spomenika su ostaci antičkog hrama boga Mitre, perzijskog božanstva, kojeg su u jednom periodu povijesti poštovali rimski vojnici.

Unutar zidina jajačkog Starog grada je impozantna Medvjed - kula, kao i Katakombe - podzemna crkva i obiteljska grobnica plemićke obitelji Hrvatinić, koju je dao isklesati vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić, osnivač Jajca. Nedaleko se nalaze i ostaci crkve Sv. Marije sa tornjem Sv. Luke, u kojoj je krunisan posljednji bosanski kralj. Po osvajanju Jajca od strane Osmanlija, crkva je pretvorena u Sulejmanovu, odnosno Fethija džamiju. Na vrhu brijega iznad Jajca je dobro očuvana Tvrđava, koja je jedno vrijeme služila kao rezidencija bosanskih kraljeva. O tome svjedoči i grb kraljevske dinastije Kotromanić na njenom ulaznom portalu.

Interesantan je i kompleks kuća iz osmanskog i austro-ugarskog doba u jajačkom Starom gradu. U Kršlakovoj kući iz osmanskog perioda smještena je Gradska galerija, dok je u zgradi stare osnovne škole, podignutoj za Austro-Ugarske, danas Zavičajni muzej Jajca. Zasjedanjem AVNOJ-a 1943. godine u Jajcu su udareni temelji socijalističke Jugoslavije, a o tom događaju priča postavka Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a. Najspektakularniji prizor u Jajcu svakako je slika 22 metra visokog Plivskog vodopada, koji dominira centrom grada. Odnedavno se u turističkoj ponudi Jajca nalazi i zip-line spust preko vodopada, što je iskustvo za nezaborav.

Inicijativa 'Odmori u BiH' pokrenuta je sa ciljem da motivira Bosance i Hercegovce da u što većem broju ove godine posjećuju bh. destinacije i da na njima provode svoje odmore. Ovo putovanje bh. medija realizirano je uz podršku Europske unije u Bosni i Hercegovini. U sklopu inicijative pokrenuta je i web platforma na adresi odmoriubih.ba, koja promovira turističke potencijale Bosne i Hercegovine i nudi mogućnost kupovine ponuda za odmor u BiH.