VIDEO  UPOZNAJTE PERSU Vepar ljubimac iz Čapljine koji ruši sve stereotipe

vepar,Čapljina,misir,persa,divlja svinja

Na području bivšeg vojnog poligona pored Čapljine, živi jedna neobična ženka divlje svinje koja je svojim nevjerojatnim karakterom osvojila srca lokalnog stanovništva. Upoznajte Persu, trogodišnju ljubimicu koja je stekla slavu ne samo zbog svoje nevjerojatne prirode, već i zbog svojih neobičnih navika koje su daleko od stereotipa koji prate divlje svinje. Obožava masaže, kupke i češkanje a potpuno je miroljubiva i ne pokazuje ni najmanji znak agresije.

Visoko inteligentna i socijalizirana

Istraživanja su pokazala kako su svinje inteligentnije od pasa i trogodišnje djece, a Persa je pravi dokaz za to. Od malena je živjela na farmi zajedno sa svojim vlasnikom, Jozom Misirom. Već kao mladunče, Persa je bila neodvojiva od Jozinog društva. Šetala je s njim u kafiće, među ljude, a čak su joj i djeca smjela prilaziti i igrati se s njom. Ta bliskost s ljudima usadila joj je ljubav prema društvu i pažnji koju dobiva od ljudi.

No, Persa nije obična kućna ljubimica. Iako je divlja svinja, ona se potpuno prilagodila životu među ljudima. Možda je jedino što ne voli prisustvo pasa, ali to se čini razumljivim s obzirom na njenu divlju prirodu. U svakom drugom pogledu, Persa je pravi domaći ljubimac. Vlasnik Jozo pokazuje kako dobro reagira na komande. Stoji kad joj se kaže da stane, prati ga u stopu, hoda uz nogu i nikada se ne odvaja predaleko, unatoč silnoj znatiželji da istraži sve iz svoje okoline.

Najbolji prijatelji su joj magarci Eustahije i Bekrija

Divlje svinje su svejedi i hrane se gotovo svakom vrstom hrane koju mogu naći. Persa, poput svojih divljih rođaka, uživa u kruhu umočenom u vodu, zelenom povrću i kukuruzu. Njezina neobična zajednica s najboljim prijateljima, magarcima Eustahijem i Bekrijom na bivšem vojnom poligonu dodatno je privukla pažnju lokalnog stanovništva ali i turista.

Sadržaj se učitava...

Persin vlasnik Jozo za Hercegovina info priča kako mu je netko poslao Federalnu inspekciju sa prijavom da drži divlju životinju. Dok su njegovi prijatelji strahovali da će mu oduzeti ljubimca zbog nesklada između naravi divlje svinje i života među ljudima, Jozo je bio potpuno smiren. Kada je inspektor vidio koliko je Persa dobro odgojena i prilagođena životu s čovjekom, te koliko je privržena Jozi, samo je izrekao riječi hvale i poželio im puno sreće.

Zvijezda Čapljinskog kraja

Misir ističe da je životinje oduvijek smatrao svojim hobijem i izvorom radosti. Nakon prometne nesreće koju je doživio formirao je jedan pravi mali zoološki vrt sa srnama, konjima, magarcima, guskama, patkama, vijetnamskim svinjama, ovcama i kozama, no kaže kako je nakon sinove prometne nesreće nekoliko godina kasnije sve životinje razdijelio, a ostavio samo Persu i magarce koje također obožava. Magarac Eustahije čini ga posebno ponosnim jer je dvostruki pobjednik utrke magaraca koja se svakog ljeta organizira u Čapljini.

Persa danas uživa u svojem životu kao prava zvijezda čapljinskog kraja. Ima svoju kućicu, dvorište pa čak i vlastiti bazen. Ova nevjerojatna ženka divlje svinje, koja je srušila sve stereotipe o divljim svinjama, dokazuje da ljubav i pažnja mogu promijeniti sve predrasude.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.