UPOZNAJTE MARIJU Djevojka koja vozi dumper i želi imati vlastiti rudnik

Marija Miličević Kreševo
Privatni arhiv M.M.

Kako nježnim ženskim rukama pokrenuti motor dumpera zna Marija Miličević iz Kreševa. Kako tijekom osmosatnog radnog vremena sjesti u direktorsku fotelju i obuti čizme i otići u kop, opet zna ova mlada žena, inače inženjer geologije i direktorica površinskog kopa 'Vrela'.

Poslije završenih studija Geologije, Marija počinje raditi građevinske poslove, nakon kojih dolazi na mjesto direktora. Ono što je interesantno, jeste da ova žena želi upoznati posao kojim se bave njeni zaposleni, ući u njihove redove i upoznati stresove kroz koje prolaze i na taj način poboljšati radnu atmosferu.

"Željela sam naučiti voziti građevinske strojeve još kao dijete. Jako mlada sam naučila voziti automobil i postepeno sam okušavala sreću i na teškim strojevima. Mislim da sam talenat naslijedila od oca", kaže Marija za Hercegovina.info, pa nastavlja: "Htjela sam se primaknuti i okušati u poslu kome su moji zaposleni svaki dan izloženi. Da vidim kakve rizike i stresove nose svakodnevne obaveze, da bismo na taj način poboljšali uvjete i kvalitet rada".

Rijetke su poslovođe koje će napustiti udobne fotelje i staviti se u kožu fizičkog radnika za dobrobit cijelog poduzeća. Još su rjeđe žene koje će se usuditi na takvo nešto. Marija je izuzetak i njen način razmišljanja bi svi trebali preuzeti.

Marija Miličević Kreševo

"Naučiti voziti dumper nije teško, vježba čuda čini. Ali za početnika poput mene, jeste i relativno je stresno. Upravo zbog toga sam se odlučila na ovo. Smatram da svi rukovoditelji trebaju proći čitav proces rada".

Prijateljicama oko nje i jeste neobičan Marijin predmet interesovanja, ali kako i sama kaže, već su se navikle i da je to sve već normalno. "Znam da je sve manje žena na ovim poslovima, ali mislim da su predrasude u pitanju. Mi ovdje imamo šefice na više pogona i na tim poslovima su se snašle bolje nego muškarci".

Njena nezaustavljivost i upornost da u poslu napreduje i upije što više znanja, dovela ju je do još jednog ispita, neobičnog za ženu. Do minera. "Idem na obuku za minera i želim i taj ispit položiti. Međutim, još uvijek je tu prevelika doza straha, tako da idem korak po korak pa se nadam da ću uspjeti i to završiti", ambiciozna je Miličević.

Marija Miličević Kreševo

Njeno učenje se ne zaustavlja na vožnji dumpera, miniranju ili vođenju površinskog kopa. Njeni snovi idu mnogo dalje, a ona ih ispunjava jedan po jedan. Planovi su joj da završi magisterij, da radi na proširenju posla, a želja joj je jednog dana biti rukovoditelj vlastitog rudnika. Svaki dan joj je nova škola i nova lekcija, zarad poslova i napretka u budućnosti.

U 21. stoljeću, sve je manje podjele poslova na 'muške i ženske'. Marija dokazuje da nigdje nije zapisano da jedna žena ne može voziti dumper ili biti nadređena muškarcima u građevinskom poduzeću. Svojim mlađim kolegicama ima poručiti samo jedno: "Kada odlučiš letjeti, to što nemaš krila je samo sitnica".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.