UPITAN NEVIĐENI SPEKTAKL Na ATP Banja Luka možda dolaze Đoković i najbolji tenisači, slažu se milijuni i kaznene prijave

Banja Luka tenis Đoković

Događaj kakav u BiH nije viđen najavljuje se u Banjoj Luci. U travnju će biti održan ATP turnir “Banjaluka Open” iz serije 250. Zbog teniskog spektakla koji se očekuje dio centra grada na Vrbasu jedno je od najaktivnijih gradilišta u zemlji. Sve je omogućeno selidbom “Srbija opena” u Banju Luku u kojoj varniči između dojučerašnjih političkih suboraca, a podnose se i kaznene prijave.

Gradi se danju, ali i noću i gradi se u svim vremenskim uvjetima pa i na minusima u veljači. Od sredine studenog kada se počelo sa radovima, mašine i radnici ovu lokaciju ne napuštaju i za uvjete domaće gradnje, strahovito brzo je mijenjaju. 

I to za događaj koji će okupiti, ni manje ni više nego, “crème de la crème” teniskog svijeta. “Banjaluka Open” već je na listi ATP događaja, a najavljuje se za pretposljednji tjedan travnja. Do tada i još ranije svi radovi koji ukupno koštaju oko 25 milijuna maraka, moraju biti završeni.

Najveća investicija je sportska dvorana, odnosno teniski teren s oko 6.000 mjesta. Sve zbog toga što se “Srbija Open” privremeno seli u Banju Luku. Kada događaj u travnju bude završen i teren će biti pretvoren u multifunkcionalnu dvoranu koja će tada imati oko 3.000 mjesta.

Ovakav turnir od nemjerljivog je značaja za grad na Vrbasu i bez premca predstavlja najviši vid afirmacije tenisa. To kaže direktor Teniskog kluba Banjaluka, kojeg, kaže, prijatelji već sada pritaju za ulaznice.

"Dolaze najbolji igrači svijeta, nadam se da će i Novak Đoković doći. Mi smo svi išli u Umag da to vidimo, išli smo u Beograd, a sad ćemo to moći vidjeti u našem gradu", rekao je Saša Stovragović  iz TK Banjaluka.

U kojem je zbog svega postalo i politički turbulentno. Gradska uprava je pod kritikama jer se planira zadužiti za 25 milijuna maraka, od čega bi 15 trebalo biti izdvojeno za dvoranu, ali i novi kružni tok – rotor, prvu modernu aleju u Banjoj Luci, rekonstrukciju parka Mladen Stojanović. Gradonačelnik je pod kaznenom prijavom, podnesenom od dojučerašnjeg saborca.

"Da sam sad ministar unutarnjih poslova, hipotetički da je došlo do promjene vlasti, gospodin Stanivuković bi danas bio uhićen i bio bi dva dana u pritvoru. To govorim bez trunke zadrške", kazao je Nebojša Vukanović, zastupnik liste za pravdu i red.

Prijavom Nebojše Vukanovića obuhvaćen je i premijer Radovan Višković i to zbog načina trošenja milijuna maraka koji se izdvajaju za događaj, ali i zbog gradnje bez dozvola.

"Kazneno djelo je da se gradi, prije svega, gradi se bez građevinske dozvole, gradi se bez regulacijskog plana i prebacuju se novci. Grad Banja Luka je sad vidimo 100% investitor, a gradi se preko Teniskog saveza Republike Srpske", rekao je Vukanović.

Vukanović spornim smatra i to što je Teniskom savezu već doznačeno pet milijuna maraka bez da postoji projektt. Gradonačelnik Stanivuković u programu N1 prijavu je nazvao “budalastom”.

"Ja sam neko ko izvršava one stvari koje su u proračunu. Dakle u dva proračuna se nalazi grant. Postoji regulacijski plan za kongresnu dvoranu. Mi pravimo sportsku dvoranu koja dobiva privremenu građevinsku dozvolu i uklapa se u sve gabarite kongresne dvorane s tirbinama i elementima kongresne dvorane, jer napominjem i u kongresnoj dvorani imate tribine, parter, parket, pod i sve te elemente", rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke.

Ovom pričom, koja bi u Banju Luku trebala dovesti najmanje pet od prvih deset tenisača svijeta, bavio se i portal Capital. Prema njihovim saznanjima, izvođača radova birao je Teniski savez Republike Srpske, čime je omogućeno “preskakanje” procedure javnih nabavki i ubrzanje procesa gradnje koje je dobila tvrtka koja se povezuje s obitelji Željke Cvijanović. Teniski savez o svemu još šuti i ne odgovara na upite.