UOČI SUTRAŠNJE SJEDNICE - HRS najavio da neće koalirati, osobito s HDZ-om

HRS, Mostar, Marina Deronjić, Bijeli Brijeg, rad nedjeljom, Mostar

Dan uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostar Hrvatska republikanska stranke najavila je da niti s jednom strankom neće sklapati koalicijske sporazume.

"HRS je na prošlim lokalnim izborima dobio potporu birača koji žele biti predstavljani od strane autentične i domoljubno osviještene hrvatske političke opcije. Opcije koja dokazano neće zloupotrebljavati ustavno-pravnu neravnopravnost hrvatskoga naroda za osobne i stranačke svrhe. Ponavljamo, nećemo ulaziti u bilo kakav vid koalicijskih sporazuma s bilo kojom strankom, osobito s HDZ-om BiH, a to smo pokazali odbivši sve ponude kadrovske prirode. HDZ BiH se netom nakon izbora jasno izjasnio kako je njihov partner SDA i u tome im želimo svu sreću", istaknuli su iz HRS-a.

U priopćenju se dodaje da će od svakog kandidata za mjesto mostarskog gradonačelnika na konstituirajućoj sjednici tražiti predstavljanje programa i plana djelovanja, s dinamikom i rokovima.

"Žitelji Mostara moraju znati jasno i nedvosmisleno što budući gradonačelnik, tko god to bio, planira i namjerava raditi, kako bi ga se kasnije moglo pozvati na odgovornost. Sa svoje strane, definirali smo set programskih zahtjeva s kojim ćemo ići potencijalnim kandidatima za izbor gradonačelnika i naša podrška će ovisiti isključivo od prihvaćanja i dinamike realizacije istih", dodali su u priopćenju.

HRS je izrazio neslaganje s mogućnošću da se na dnevni red sutrašnje sjednice uvrsti usvajanje Statuta Grada Mostara, prije nego se provede javna rasprava o tom dokumentu.

"Ako HDZ BiH u partnerstvu sa SDA budu inzistirao na dopunama najavljenog dnevnog reda, donošenju protustatutarnih zaključaka i dr., našu podršku neće dobiti nitko. Te dvije stranke imaju sasvim dovoljno ruku za donošenje svih odluka koje žele. Mi u tome nećemo sudjelovati", kaže se na kraju priopćenja za javnost Gradskog odbora HRS Mostar.

Podsjetimo, sutra je u Mostaru zakazana prva sjednica GV. Istoj su prethodili sastanci svih stranaka koje participiraju u Vijeću, potom jučer Koalicije za Mostar i BH bloka. Službeno niti jedna koalcija nije dogovorena.