UOČI RASPRAVE U NEW YORKU Parlament RS-a traži povlačenje rezolucije o Srebrenici

Parlament RS
Ilustracija/Nezavisne novine

Parlament Republike Srpske prihvatio je izjavu kojom prosvjeduje zbog najave donošenja rezolucije kojom bi Opća skupština UN-a podsjetila na žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine, a ta je reakcija upućena i Hrvatskoj kao državi potpisnici Daytonskog sporazuma.

Dan uoči zakazane rasprave o rezoluciji u sjedištu UN-a u New Yorku, Narodna skupština RS-a u Banjoj Luci je glasovima zastupnika svih stranaka sa srpskim predznakom prihvatila formalni prosvjed protiv takvog dokumenta kojim se podsjeća na više od osam tisuća ubijenih u genocidu, poziva na poštovanje tih žrtva, osudu nijekanja počinjenih zločina i uvodi 11. srpnja kao dan međunarodnog sjećanja na srebrenički genocid, prenosi Hina.

Prosvjed je upućen na adrese država koje su sponzori rezolucije, među kojima je i Hrvatska, a predvode je Njemačka i Ruanda. Tvrde da je rezolucija predložena protivno međunarodnom pravu i Daytonskom sporazumu pa zahtijevaju hitnu obustavu planirane rasprave i vraćanje u relevantne međunarodnopravne okvire kao i poštovanje ugovornih obveza.

Predsjednik parlamenta Nenad Stevandić ustvrdio je kako je rezolucija izravni napad na RS pa je tražio od oporbe da surađuje s vlastima i bez izmjena prihvati izjavu. "Mi smo napadnuti", kazao je Stevandić koji tvrdi da izjava neće biti nevažna jer će se čitati na brojnim adresama i očekuje da će to imati učinka i na raspravu na Općoj skupštini UN-a.

Ako se to ne dogodi, u prosvjednoj noti su istaknuli da to može dovesti RS u situaciju da traži rješenje putem međunarodnopravnih mehanizama za mirno rješavanje sporova, uključujući, ali ne ograničavajući se na arbitražu, međunarodne parnice, suspenziju ili poništenje Daytonskog sporazuma i samoopredjeljenje.

"Mi nismo genocidni narod"

Malobrojni bošnjački zastupnici u parlamentu RS-a pokušali su upozoriti da  je besmisleno prihvaćanje ovakve izjave jer to ne može utjecati na raspravu u tijelima UN-a. "Rezolucija o Srebrenici bit će prihvaćena, a ovdje nitko ne može reći da se time osuđuje srpski narod", kazao je zastupnik Amir Hurtić.

Javni servis RS (RTRS) uoči rasprave o rezoluciji na Općoj skupštini UN-a pokrenuo je kampanju u kojoj se ponavljaju teze čelnika tog entiteta o tome da se tim dokumentom pokušava kolektivno okriviti sve Srbe za genocid. "Mi nismo genocidni narod", slogan je kojega su u srijedu u redovitim intervalima prikazivali na programu RTRS.

Iz vlade RS-a najavili su da će u četvrtak kada se u New Yorku bude raspravljalo o rezoluciji, oni u Srebrenici održati svoju sjednicu. Pokušali su ishoditi i suglasnost da tog dana polože vijenac na spomen-obilježje u Potočarima gdje su pokopani ostaci žrtava genocida, no uprava Memorijalnog centra to im je zabranila.

''Imajući u vidu stajališta i politiku vlade RS-a kada je riječ o genocidu počinjenom nad Bošnjacima, ne možemo osigurati uvjete za ovaj posjet", stoji u očitovanju iz Memorijalnog centra koji potpisuje njegov direktor Emir Suljagić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će jedan od zaključaka koji će u četvrtak donijeti entitetska vlada biti i onaj o "mirnom razlazu" u BiH jer, kako tvrdi, opstanak države nakon prihvaćanja rezolucije neće biti moguć.