UOČI DANA ŽENA Radnica kolabrirala na poslu. Nisu joj dali otići iz tvornice dok se nije srušila, pa ubrzo i preminula

stršljen, samoubojstva, samoubojstvo, prijedor, hitna, napad, teška prometna nesreća, drvar, teža prometna nezgoda, motor, tragedija, skok, migrant , Tuzla, crna kronika, uboden , Mostar, huligani, hitna pomoć, ozljede, pjesak, salakovac, ozlijeđeni, prometna nesreća Jablanica, bjelašnica, radnik, radnica , preminula , djevojčice, Druga osnovna škola Široki Brijeg, hladnjak, kiosk, Široki Brijeg
Arhiva

Radnica turske tvrtke Aster tekstil u Nišu A. I. (39) preminula je u petak, 3. ožujka od posljedica akutnog infarkta koji je doživela na radnom mestu, saznaje portal N1. Prema riječima njezine koleginice, nesretna žena se nešto ranije tog dana požalila da joj je loše, ali joj, kako tvrdi sagovornica portala N1, nadređeni nisu dopustili da napusti tvorničku halu da bi se javila liječniku, javlja N1

„Ženi je bilo loše, pa je pitala da izađe s posla da ode do ambulante koja se nalazi na stotinak metara od tvornice. Nadređeni je nisu pustili i žena je posle nekog vremena kolabirala“, ispričala je za portal N1 radnica fabrike Aster tekstil, koja je iz razumljivih razloga zamolila da ne objavljuju njezino ime i prezime.

Navode radnice novinari su provjerili i u niškoj Hitnoj pomoći, gde su dobili neslužbenu potvrdu da je medicinska ekipa iz Niške Banje, po pozivu iz tvornice, intervenirala u petak, 3. ožujka u 15.08 i da je dijagnoza pacijentice A. I. bila akutni infarkt. Žena je potom prevezena u Klinički centar Niš, gde je nešto kasnije i preminula. Radnica je u tu zdravstvenu ustanovu primljena sa „jedva merljivim vitalnim funkcijama“.

U pisanom odgovoru uprave tvronice na upit portala N1, navodi se da je 3. ožujka 2023. koleginica iz neposrednog radnog okruženja preminule radnice „primjetila da A. I. djeluje slabo, zbog čega ju je pitala da obavesti nadređene u kompaniji, kao i da pozovu Hitnu pomoć, s čime se A. I. nije složila“.

Prema navodima iz kompanije, A. I. je rekla da se zbog istih tegoba kao tog dana prethodnog vikenda javila u zdravstvenu ustanovu i da joj nakon pregleda medicinski radnici nisu zadržali na bolničnom liječenju, niti su je uputili da se javi izabranom liječniku radi otvaranja bolovanja.

„Uprkos protivljenju A. I, koleginice koje su radile zajedno s njom procijenile su da joj je potrebna zdravstvena pomoć, te su samostalno odlučile da o njenom stanju obavijeste nadređene i osobu za sigurnost i zdravlje na radu u kompaniji, koje je odmah pozvalo Hitnu pomoć. Sve vrijeme A. I. je bila u komunikaciji sa osobom zaduženom za sigurnost i zdravlje na radu i ostalim zaposlenima i usmeno tvrdila da je sposobna da se sama odveze kući i da smatra da tegobe koje oseća imaju veze sa kroničnim zdravstvenim stanjem koje je duže vreme lečila“, naveli su u kompaniji Aster tekstil u Nišu.

Dalje se navodi da je ekipa Hitne pomoći došla na lice mesta i odmah je pregledala, odradila EKG i dala terapiju, nakon čega su je prisutne kolege prenele do saniteta koji ju je odvezao na lečenje u Klinički centar Niš, gde je i operirana.

Jedna od koleginica preminule, koja je takođe insistirala na anonimnosti, ispričala je novinaru N1 da je A. I. „danima bilo loše, ali je dolazila na posao“. N1 javlja da su inspektorima već stizala anonimna pisma o teškim uvjetima rada u tom poduzeću.