UO BHRT Deblokada računa je vrhunski prioritet

Zgrada FTV i BHRT
Hercegovina.info

Upravni odbor BHRT koji se zbog dramatične financijske situacije izazvane blokadom računa koja traje od 7.3. ove godine nalazi u stalnom zasjedanju, obratio se pismom uposlenicima Radiotelevizije Bosne i Hercegovine koji su egistencijalno ugroženi i predstavljaju najveće žrtve novostvorene situacije.

Uprkos blokadi računa koja onemogućava financiranje redovnih aktivnosti, zahvaljujući naporima i požrtvovanju svih uposlenika BHRT-a, nije došlo do zastoja prozvodnje televizijskog i radijskog programa.

Zaposlenici BHRT-a, ne svojom krivicom, postali su najveće žrtve novonastale situacije u kojoj, ne samo da nisu primili zarađene plaće, već su izloženi i pritiscima od strane banaka zbog zastoja u otplati kredita. Članovi Upravnog odbora su duboko svjesni u kojoj je mjeri ugrožena egzistencija svih zaposlenih i njihovih obitelji.

S tim u vezi, Upravni odbor rezolutno podržava opravdane zahtjeve radnika BHRT-a i Sindikata BHRT-a prema nadležnim organima da se agonija ove kuće što prije okonča. Upravni odbor redovito prati aktivnosti i podržava napore menadžemneta kako bi se što prije dogovorio izlaz iz ove dramatične situacije.

U tom smislu deblokada računa predstavlja vrhunski prioritet. Nakon Rezolucije Federalnog Parlamenta o deblokadi računa i instrukcije Federalnog ministarstva financija prema Poreznoj upravi, ulijeva se realni optimizam da će se ova agonija što prije završiti, a uposlenici dobiti svoje zarađene plaće i naknade.

Vjerujući u taj povoljan ishod, Upravni odbor BHRT bit će posvećen traženju modela trajnog financiranja BHRT-a i tom pravcu vrše se intenzivni razgovori sa domaćim i međunarodnim faktorima.

Još jednom ponavljaju, Upravni odbor stoji uz sve zaposlenike BHRT-a kojima je ugrožena egizistencija i podržava zahtjeve radnika koji su izneseni na prosvjedu koji je organizirao Sindikat BHRT-a, navodi se u priopćenju Upravnog odbora BHRT.