UNO BIH Zaplijenjeno oko 7500 kutija cigareta i 96 kg duhana

Zapljena cigareta u Banja Luci
UNO BiH

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) na području grada Banja Luke privremeno su oduzeli cigarete i duhan koji su se prodavali na 'crnom tržištu' u vrijednosti od 63.500 KM. 

Aktivnosti na terenu provedene su na više lokacija, a akcizna roba je oduzeta od sedamnaest fizičkih i pravnih osoba na području Banja Luke. Ukupno je oduzeto 6.204 paklice cigareta, 1.263 paklice ručno punjenih cigareta i 96 kg sitno rezanog duhana. 

Radilo se o robi koja nije bila obilježena akciznim markicama UNO i nije postojala dokumentacija o porijeklu iste, već se prodavala na 'crnom tržištu' bez obračunate akcize i PDV-a.

Akciju na terenu su provodili službenici Sektora za provođenje propisa UNO i službenici grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz sva četiri regionalna centra UNO, Banja Luke, Sarajeva, Tuzle i Mostara. Protiv osoba koje su počinile prekršaje bit će pokrenuti postupci pred nadležnim sudom.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navedeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH.