UNO BIH Stigla oprema za otkrivanje droga i eksploziva

Oprema za otkrivanje droge i eksploziva
UNO BiH

Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) uručena je 160.000 KM vrijedna specijalistička oprema za otkrivanje droga i eksploziva nabavljena u okviru Projekta sprječavanja ilegalne trgovine i prometa oružjem u Bosni i Hercegovini (eng. Halting Arms and Lawbreaking Trade – HALT) koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Službenici Uprave će za efikasniju borbu protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem imati na raspolaganju: sedam uređaja za mjerenje gustoće materijala (tzv. baster), 25 setova za otkrivanje eksploziva i droga, 25 setova univerzalnih alata, te 24 seta alata za pregled vozila, ukupne vrijednosti preko 160.000 KM (bez PDV).

Ova donacija od strane UNDP BiH predstavlja nastavak podrške Upravi u okviru projekta HALT u smislu daljeg jačanja kapaciteta Uprave odnosno poboljšanja uvjeta rada s ciljem efikasnije borbe protiv ilegalne trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (eng. SALW) obzirom da je u prethodnom razdoblju UNDP BiH kroz navedeni projekat već donirao 22 endoskopa i četiri detektora za eksploziv i droge vrijednosti oko 450.000 KM (bez PDV). Primopredaji u prostorijama UNO BiH u Banjoj Luci su pored predstavnika UNDP u BiH i UNO BiH prisustvovali i predstavnici dobavljača koji su izvršili isporuku navedene opreme.

Projekat HALT se provodi od veljače 2020. godine kao zajednički projekat Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH i UN Ureda za drogu i kriminal (UNODC) sa namjerom daljeg unaprjeđivanja sigurnosti unutar i izvan granica zapadnog Balkana, a kroz ciljano djelovanje usmjereno ka unapređenju kapaciteta Bosne i Hercegovine u borbi protiv ilegalne trgovine SALW-om.

Projekat HALT financiraju Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Republika Francuska, Kraljevina Švedska, Kraljevina Nizozemska i Kraljevina Norveška putem Multilateralnog fonda za zapadni Balkan, uz podršku Europske unije, a u okviru inicijative Mapa puta 2024 za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na zapadnom Balkanu.

Projektne aktivnosti se provode u suradnji sa UNO BiH kao glavnim korisnikom ovog projekta, dok su u određeni broj aktivnosti u okviru projekta uključene i druge institucije odnosno agencije u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH.