UNO BIH Kreće se u nove kontrole nabavki skupocjenih vozila

UNO BIH Kreće se u nove kontrole nabavki skupocjenih vozila
Ilustracija

Porezni inspektori Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) ponovno su krenuli u pojačane kontrolne aktivnosti nabavke skupocjenih putničkih motonih vozila. Tijekom svibnja i lipnja 2021. godine u kontrolama će se utvrđivati osnovanost korištenja prava na odbitak ulaznog PDV-a u situacijama nabavke i pretvaranja putničkih vozila u teretna. 

Prema Zakonu o PDV-u u BiH, pravo na odbitak ulaznog poreza moguće je ostvariti u slučaju nabavke teretnih vozila ili eventualno putničkih vozila koja će biti korištena isključivo u poslovne svrhe. Zakonski okvir ne predviđa mogućnost da se izvrši odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke putničkih vozila koja neće biti korištena u poslovne svrhe.

Zato će u kontrolama biti detaljno analiziran način korištenja putničkih motornih vozila koja su 'pretvrana' u teretna, kako bi se ostvarilo pravo na odbitak ulaznog PDV-a, kompletna dokomentacija, putni nalozi za vozila itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim putem još jednom pozivamo porezne obveznike koji su vršili predmetne nabavke da sami prekontroliraju svoje prethodno predane PDV prijave i uvide jesu li pravilno obračunali svoju PDV-e obavezu. Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave, kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola.

Uprava za neizravno oporezivanje stoji na raspolaganju svim obveznicima, pa tako i obveznicima koji su vršili navedene nabavke, za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune svoje eventualne izmijenjene prijave. Za svaku informaciju mogu se obratiti UNO putem info mail adrese: [email protected] ili putem telefona: 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-182", navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje UNO BiH.