UNO BiH Dvomjesečna kampanja protiv šverca duhanom i cigaretama

Stop švercu
UNO BiH

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) započela je javnu kampanju 'Stop švercu', čiji je cilj da svi građani Bosne i Hercegovine koji imaju bilo kakvu informaciju o utaji neizravnih poreza i nezakonitom prometovanju roba, a posebno duhanskih prerađevina, to dojave na otvorenu liniju 0800 206 07. Kampanja će se provoditi naredna dva mjeseca.

Prihodi od neizravnih poreza (PDV-a, akciza, carina i cestarina), od najvećeg su značaja za ukupnu fiskalnu stabilnost cijele Bosne i Hercegovine. Novcem prikupljenim od neizravnih poreza u najvećoj mjeri se financiraju zdravstvo, školstvo, cestovna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično. Samo u prošloj, 2019. godini UNO je prikupila gotovo osam mlijiradi KM prihoda od neizravnih poreza.

Svaki oblik nezakonite trgovine treba biti otkriven, prijavljen i sankcioniran. Pored činjenice da se nezakonitom trgovinom izbjegava plaćanje obaveza u skladu sa važećim propisima, stvara se i nelojalna konkurencija svim urednim poreznim obveznicima koji posluju potpuno poštujući zakonske obaveze.

"Poseban naglasak želimo dati na prijavljivanje nezakonite prodaje duhana i duhanskih prerađevina. U posljednjih nekoliko godina, zbog značajnog povećanja poreznog opterećenja na duhan i cigarete, evidentiran je pad broja izdanih akciznih markica. Nažalost, nije došlo do smanjenja pušenja u BiH, već je porasla vrijednost tzv. 'crnog tržišta'. Samo u šest mjeseci 2020. godine ovlašteni službenici UNO u aktivnostima provedenim na cijeloj teritoriji BiH oduzeli su duhana i cigareta u vrijednosti većoj od 1,5 milijuna KM, što je više nego u cijeloj 2019. godini", navodi se iz UNO BiH.

Posebno žele naglasti da kupovina i konzumiranje cigareta koje nisu obilježene akciznim markicama UNO mogu dodatno narušiti zdravlje građana, jer se radi o proizvodima za koje ne postoji nikakva informacija o porijeklu, te se ne zna što je sastav ovih proizvoda.

Uprava za neizravno oporezivanje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, priopćeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH.