UNIVERZITET DŽEMAL BIJEDIĆ U MOSTARU Broj upisanih veći za 12 posto, najviše studenata želi na FIT

Univerzitet Džemal Bijedić
UNMO

Na prvom upisnom roku na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru upisano je 779 studenata u I i II ciklus studija, što predstavlja porast broja upisanih studenata za 12% u odnosu na prvi upisni rok prethodne akademske godine, piše Mostarski.ba

„Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru posljednja dva upisna ciklusa bilježi konstantan rast upisanih studenata. Prošle godine je zabilježen rast broja upisanih studenata za 8% u odnosu na pretprošlu akademsku godinu, dok je ove godine zabilježen porast broja upisanih studenata za 12% u odnosu na prošlu akademsku godinu, a porast broja upisanih studenata očekujemo i na drugom upisnom roku“ priopćeno je sa Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Kako navode, dosadašnji tijek upisa bilježi najveću zainteresiranost aplikanata za upis na Fakultet informacijskih tehnologija (FIT), što nije iznenađujuće, jer studenti prepoznaju kvalitetu obrazovnog procesa koji će steći tijekom studija, a ujedno pratimo europski i svjetski razvoj poslovnih trendova, kao i tržište rada koje je posljednjih godina u intenzivnoj potražnji za stručnjacima iz IT oblasti.

“Osim na FIT -u, veći broj upisanih studenata u odnosu na prethodnu akademsku godinu, u prvom upisnom roku, imamo i na drugim studijskim programima, kao što su: Poslovna informatika, Dizajn interijera, Zdravstvena njega, Engleski jezik i književnost, Građevinski fakultet. Također, zabilježena je i veća zainteresiranost za nove studijske programe, kao što su Žurnalistika i odnosi s javnošću na Fakultetu humanističkih nauka i Nutricionizam na Agromediteranskom fakultetu”, dodaje se u priopćenju.

Za nepopunjena mjesta predviđena planom upisa, Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru raspisat će drugi upisni rok o čemu odluku donosi Senat Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, dok je za II ciklus studija (master studij) konkurs za upis studenata otvoren do 03.11.2023. godine, a za III ciklus studija (doktorski studij) otvoren do 15.11.2023. godine.