UNIJA POSLODAVACA RS "Ukoliko se ne suspendira odluka o najnižoj plaći preselit ćemo tvrtke u Federaciju"

Radnici kamioni gradilište
Ilustracija

Unija poslodavaca Republike Srpske i Gospodarska komora RS uputili su inicijativu institucijama da se suspendira Odluka o najnižoj plaći u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

Kako su naveli, ovo su uradili na zahtjev velikog broja poslodavaca čije poslovanje je ugroženo primjenom Odluke o najnižoj plaći u Republici Srpskoj za 2024. godinu.

Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u siječnju nastavljen trend smanjenja obujma narudžbi iz inozemstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a vanjskotrgovinski partneri ne prihvaćaju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uvjeta poslovanja: najniža plaća Republika Srpska 460 eura, FBiH 316 eura, Srbija 404 eura i Crna Gora 450 eura (oporeziva sa 15 posto), navodi se u priopćenju.

Dodali su da ukoliko ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plaći, Republika Srpska će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u gospodarstvu, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem poduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost Republike Srpske, prenosi Faktor.

Zajednički stav Unije i Komore je da se još uvijek mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete našoj ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendirati primjenu Odluke o najnižoj plaći, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećenja na gospodarstvo, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda, navode oni.

Kao jedan od zaključaka sastanka Skupštine Unije poslodavaca Republike Srpske i Upravnog odbora Gospodarske komore Republike Srpske održanog 16. siječnja 2024. godine je prijedlog za održavanje sastanka u najkraćem roku sa predsjednikom Republike Srpske sa ciljem pronalaženja rješenja za navedenu situaciju.