UNATOČ ZABRANI VIJEĆA U Neum ponovno uplovio kruzer dug 237 metara

kruzer Bolette Neum

Jutros je u Neumski akvatorij uplovio putnički brod MS „Bolette“. Riječ je o kruzeru koji je, pod zastavom Bahama, prošle godine u lipnju dovezao više od 1.000 putnika iz Velike Britanije na krstarenje koje je uključivalo i posjet BiH.

MS „Bolette“ predstavlja najveći brod koji je ikada posjetio pomorski akvatorij BiH i prvi kruzer koji je prošao ispod Pelješkog mosta.

Načelnik Neuma Dragan Jurković objasnio je za Hercegovina.info zašto veliki kruzeri i dalje uplovljavaju u akvatorij.

''BiH ima potpisan međunarodne ugovore i ulazak velikih kruzera može se zabraniti samo u slučaju neposredne opasnosti, odnosno nekih situacija u kojima bi moglo doći naprimjer do pandemije. Donošenjem zakona o moru neke se stvari mogu mijenjati i mi ćemo pokušati s ekspertima organizirati okrugli stol i predavanje na temu kako iznaći model da se omogući zabrana ulaska u neumski akvatorij. Moramo biti svjesni da je more državno i mi kao lokalna zajednica nemamo veliki utjecaj. Ugovori nas vežu, iako nismo oduševljeni što se ovo događa. Treba iznaći pravni način te kroz zakon definirati da se u budućnosti zabrani ulazak takvih brodova. Pristupanjem BiH Ujedinjenim narodima preuzimaju se obveze koje proistječu iz tih međunarodnih ugovora'', kazao je Jurković.

Pitali smo je li se pokušalo razgovarati o ovom problemu na višim razinama vlasti.

''Pokušali smo razgovarati na višim razinama vlasti, ali treba početi od glave pa se spuštati i kroz zakonska rješenja da iznađemo model kako to riješiti. Kontaktirao sam s profesorima koji se bave međunarodnim pravom vezanim za more i želim njih dovesti da nam daju neku preporuku i da kroz zajednički sastanak s državnim institucijama iznađemo model kako to u budućnosti spriječiti, a da nema nikakvog utjecaja na međunarodne ugovore koje smo preuzeli'', rekao nam je načelnik Neuma.

''Lani su se održavali prosvjedi, mislim da ih ovaj put neće biti, ali svakako ćemo se boriti kroz institucionalni dio da se nađe neko rješenje u budućnosti'', kazao je Jurković.

Građani su i ove godine uplovljavanje broda u Neum dočekali s negodovanjem te iz jedinog bh. grada na moru upozoravaju na potencijalnu ekološku štetu.

"Da je BiH zemlja upitna legitimiteta pokazao je jutros u Neumu 'tamo nekakav' kruzer. Grdosija je uplovila u zatvoreni eko-sustav unatoč zabrani Općinskog vijeća (lipanj 2022.) i usprkos negativnom mišljenju koje je Vijeće Ministara BiH izradilo na zahtjev tročlanog Predsjedništva još 2014. godine. Nitko se ne slaže s uplovljavanjem kruzera, teretnih, ratnih i sličnih brodova, ali brodovi ipak uplovljavaju. Tko se pita u ovom slučaju, pitanje je sad? Tko daje dopuštenje? Tko zanemaruje riječ lokalne zajednice koja bi u ovakvim situacijama trebala biti amen? Kakvu konkretnu korist Neum ima od uplovljavanja kruzera osim što je korisna budala za nečije interese? Hoćemo li i ove godine dati poneku izjavu, malo se nažestiti i onda po starom? Šta ćemo, kako ćemo?", pitaju se građani na društvenim mrežama.

MB Bolette dugačak je 237 metara, širok 32,5 metara, ima 12 paluba, može ploviti brzinom od 25 čvorova i primiti 1 380 putnika.

Podsjećamo, u lipnju 2022. godine na 14. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Neum donesen je Zaključak kojim se Općinsko vijeće Neum protivi uplovljavanju svih brodova dužih od 15 metara u neumski akvatorij u cilju zaštite ekološkog sustava zaljeva Neum - Klek, zaštite ribarstva, uzgoja školjaka i zaštite Neuma kao turističkog odredišta. Općinsko vijeće Neum ovim Zaključkom traži od institucija viših razina vlasti, da u skladu sa svojim nadležnostima, onemoguće uplovljavanje plovila ovakve vrste u neumski akvatorij.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.