UNATOČ SUSPENZIJI I OSUĐUJUĆOJ PRESUDI Fahrudinu Solaku isplaćeno više od 100.000 KM dok je bio pod suspenzijom

fahrudin solak, afera respiratori, fahrudin solak, FUCZ
hercegovina.info

U svibnju će biti pune četiri godine otkako je Vlada FBiH donijela rješenje o suspenziji Fahrudina Solaka, sada već pravomoćno osuđenog direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Od tada do danas Solak prima punu plaću s dodacima u FUCZ-u iako posljednje četiri godine nije ništa radio u Upravi. Premda je rješenje Vlade o Solakovoj suspenziji iz 2020. godine glasilo na razdoblje "do okončanja postupka" koji je u to vrijeme bio pokrenut protiv Solaka za nezakonitu nabavku respiratora ACM812 A, uprkos pravomoćnoj presudi Suda BiH, kako saznaje Raport Solak još uživa status i prava koja proizilaze iz direktorske pozicije.

Po tom osnovu, Solaku je protekle skoro četiri godine isplaćeno više od 100.000 KM, iako on nije obavljao nikakve poslove u tom razdoblju u Upravi. Iz Uprave godinama na medijske upite kriju točan iznos Solakovih primanja dok je pod suspenzijom i u odgovorima medijima spominjali su uglavnom koeficijente, bodove i postotke.

No, prema posljednjem izvještaju federalnih revizora ustanovljeno je da je Solak nakon suspenzije primao mjesečni iznos od 2.605 KM.

"Također, konstatirali smo da je obračunat i isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20 posto direktoru Uprave i nakon što je Vlada FBiH 12. 5. 2020. godine donijela rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji. U razdoblju od 12. 5. do 31. 12. 2020. godine direktoru Uprave obračunate su i isplaćene mjesečne neto plaće sa posebnim dodatkom za posebne uvjete rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na plaću, iako zbog mjere privremene suspenzije u ovom razdoblju nije vršio dužnost (neto plaća bez posebnog dodatka iznosi 2.217 KM)", stoji u izvještaju revizora.

Solakove pulenke iznad svih v. d. direktora

Prema ovim nalazima revizora Solak je od 2020.godine do danas dobio na ime plaća najmanje 111.000 KM. Prema našim saznanjima taj iznos bi mogao biti i veći jer je od posljednjeg revizorskog izvještaja bilo i povećanja primanja na mjesečnoj razini.

Vladu FBiH i premijera Nermina Nikšića, pitali smo hoće li donijeti novo rješenje o Solaku pošto se ranije odnosilo na razdoblje do okončanja postupka, sada kada je postupak okončan pravomoćnom presudom Suda BiH s kojom je Solak osuđen na šest godina zatvora.

Njihov odgovor čekamo i kada ga dobijemo objavit ćemo naknadno.

Tražili smo i službeni odgovor iz FUCZ-e o Solakovom statusu i isplati plaće sada kad je pravosnažno osuđen i ukoliko ga dobijemo također ćemo ga objaviti.

Inače, Murat Baručija, osoba u FUCZ-e koja po ovlaštenju Vlade FBiH obavlja direktorske poslove, mjesecima ne želi odgovoriti na upite Raporta o navodima o korištenju službenih vozila u toj veoma važnoj instituciji za koje saznajemo da je stanje katastrofalno i da zbog nerada i bahatosti povlaštenih pojedinaca trpe uposlenici koji najviše rade, tvrde sa portala Raport.

Među njima su i demineri FUCZ-a, za koje saznajemo da im uprava nije osigurala ni osnovne uvjete i opremu za rad, među kojima su i obuća i odjeća za deminere neophodna za taj opasan i odgovoran posao.

Međutim, naši izvori tvrde da u FUCZ-u ima itekako sposobnih i odgovornih ljudi, ali da je do trenutne situacije prividne nesposobnosti i nefunkcionalnosti došlo smišljeno i planski kako bi bio realiziran scenarij prema kojem će se stvoriti privid da FUCZ ne može funkcionirati bez Fahrudina Solaka.

Prema saznanjima Raporta, bez obzira na to što je Solak bio udaljen iz Uprave, on je protekle skoro četiri godine dirigirao FUCZ-om na način da je njegove naredbe provodila prvenstveno Sanita Alagić, pomoćnica direktora FUCZ-a u sektoru za računovodstveno-financijske poslove, javne nabavke i skladištenje.

Alagić je imala posebnu ulogu kao svjedokinja na suđenju u aferi "Respiratori" kada je pred Sudom promijenila iskaz u odnosu na onaj dat tokom istrage, te je pokušala obraniti Solakove postupke. No, o tome kako je pomagala optuženima, danas osuđenima u ovoj aferi, utvrđuje Tužiteljstvo BiH u novoj istrazi o pomagačima u toj aferi.

Evidentno je da je uprkos tome što je Vlada FBiH proteklih godina imenovala tri osobe u FUCZ-u, prvo Mustafu Kadribegovića, potom Enesa Memića, te Murata Baručiju koje su vršile ili vrše posao direktora zbog Solakove suspenzije, ipak glavnu riječ imala i ima Alagić.

Bez Sanite Alagić danas ni Baručija ne može odgovoriti ni na medijske upite, jer i autorica ovog teksta na brojne upite upućene Baručiji ili Službi za odnose s javnošću o pitanjima iz djelokruga FUCZ-a, odgovore dobiva od Alagić.

Uz Alagić, FUCZ-om 'vedri i oblači' još jedna nekadašnja Solakova bliska suradnica. Riječ je o Dalili Efendić, nekadašnjoj šefici Solakovog kabineta, koja je također svjedočila pred Sudom BiH u aferi "Respiratori".

Ključevi doniranih džipova dati Alagić i Efendić

Sanita Alagić i Dalila Efendić su uz Solakovo odobrenje godinama koristile džipove koje je FUCZ dobio kao donaciju i koji su trebali biti prvenstveno dodijeljeni ljudima u civilnoj zaštiti koji su na terenu i rade terenske poslove, kao što su primjerice demineri koji koriste stara i dotrajala vozila.

No, prioritet su bile Alagić i Efenedić koje su džipove imale na raspolaganju 24 sata, a prema saznanjima Raporta, ta vozila su često korištena i za putovanja van granica BiH, odnosno za privatne vožnje ovih dviju uposlenica.

I federalni revizori su u svom posljednjem izvještaju ukazali na potpuno netransparentno korištenje vozila u FUCZ-u i na visoke troškove goriva.

Uz sve to Dalila Efendić je kako saznajemo iako živi u Sarajevu u FUCZ-u prijavila da živi u Trnovu, pa pored toga što je imala na raspolaganju službeni auto, uzimala je i novac za putne troškove dolaska na posao.

Kako saznaje Raport nakon naših učestalih upita FUCZ-u u vezi s dodjelom automobila Alagić i Efendić koje nema uporište u zakonu ili nekom drugom aktu, u FUCZ-u su ih navodno zamolili da vrate automobile.

No, je li to tako treba odgovoriti Murat Baručija kojem smo ponovo poslali upit o ovom i drugim navodima o kaotičnom stanju u FUCZ-u.

Svakako, situacijom u FUCZ-e trebala bi se konačno pozabaviti i Vlada FBiH i premijer Nermin Nikšić koji su i skoro godinu nakon imenovanja potpuno ignorirali i ignoriraju probleme u FUCZ-u.