Unatoč moru svojih inženjera, EP HZHB plaća Katarini 24 tisuće maraka za održavanje portala

Unatoč moru svojih inženjera, EP HZHB plaća Katarini 24 tisuće maraka za održavanje portala
hercegovina.info

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne će platiti 24 tisuće maraka tvrtki Katarina iz Mostara za održavanje portala.

Kako su u natječajnoj dokumentaciji naveli održavanje portala je specifično i jedino je moguće da ga održava firma koja ga je i kreirala, obzirom da su poslovna logika i upiti, kao i programski kod, intelektualno vlasništvo proizvođača portala, te ga jedino oni i mogu održavati. Sva konfiguracija i setup core funkcionalnosti su autorski zaštićeni licencama potrebnim za administraciju. Sve kreativne dimenzije ugrađene u softver (uključujući i vodiče za korisnike i grafičke elemente ikona) su originalne i zaštićene autorskim pravima.

Katarina je izgleda jedina bila zainteresirana za održavanje stranica Elektroprivrede i jedini su imali prihvatljivu ponudu. Vrijednost najniže prihvatljive ponude je 24 tisuće maraka, ali i vrijednost najviše prihvatljive ponude je 24 tisuće maraka, a ugovor je skopljen sredinom prošlog mjeseca.

Ovo nije prvi ugovor Katarini za održavanje portala EP HZHB pored silnih programera i računalnih inženjera u tom poduzeću. Mostarska tvrtka i prošle godine dobila je skoro identičan natječaj na koji su se jedini prijavili. A i jedini dobili.

Vrijednost prošlogodišnjeg ugovora je 12 tisuća maraka za godišnje održavanje, a iz Elektroprivrede su bili očito zadovoljni pa su ove godine odmah sklopili dvogodišnji na 24 tisuće maraka.

Iz Elektroprivrede su nam potvrdili da se ne radi o službenoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrđuju kako je riječ o korisničkom portalu Organizacijske jedinice Opskrba. Isti ima internu primjenu za djelatnosti OJ Opskrba kao  i „vanjsko“ sučelje za naše potrošače na poveznici https://korisnicka.ephzhb.ba/.

Što se tiče interne primjene, između ostalog na portalu su :

konfigurirani servisi i sučelje za komunikaciju s bankama:
sustav automatskoga plaćanja računa za klijente UniCredit banke
sustav automatskoga prihvata i učitavanja elektronskih izvoda naših prolaznih računa (sve banke i pošta)  
servisi i sučelje za učitavanje podataka od Socijalnoga i Mirovinskoga radi ostvarivanja mjesečnih subvencija
servisi i sučelje za unos planiranih radova i isključenja u mreži

"Vanjsko je sučelje portala otvoreno svim našim kupcima iz kategorije kućanstvo koji se uspješno registriraju ispravnom e-mail adresom", kažu nam iz EP HZ HB.

Neke od funkcionalnosti su:

Popis zaduženja i uplata s datumom i opisom
Suma zaduženja i suma uplata
Informacija o pretplati ili dugu
pregled računa (pdf)
Odabir kupca/mjernog mjesta
Popis očitanja s datumom
Kalkulator potrošnje pomoću kojeg kupac/korisnik može provjeriti koliki bi račun bio ukoliko se promijeni kategorija potrošnje
Popis očitanja i ukupna suma očitanja
Pregled ukupne potrošnje po godinama
Pregled ukupne potrošnje po tarifama

"Na portalu je omogućeno, ali još nije odobrila naša uprava „Plaćanje računa i usluga debitnim i kreditnim karticama", dodaju u svom odgovoru.

Kroz održavanje planiraju se uskoro funkcionalnosti:

Mogućnost odabira primanja računa e-mailom
Mogućnost izmjene naziva mjernoga mjesta
Mogućnost slanja zahtjeva i učitavanje dokumenata za EES
Obavijest mailom o planiranim isključenjima struje

Programeri koje smo kontaktirali naveli su nam da kreiranje ovakvog portala kakav ima javni opskrbljivač električnom energijom i nije neka kvantna fizika, a pogotovo njegovo održavanje pa se čude zašto se i druge tvrtke ne prijavljuju na ovaj easy money posao.