UMIROVLJENICI ŽELE IZMJENE ZAKONA Mirovine za svibanj veće za desetak KM

Umirovljenici mirovina
hercegovina.info

Umirovljenici u Federaciji BiH će za desetak dana saznati koliki će biti stvarni postotak uvećanja njihovih primanja po osnovi redovnog usklađivanja koje se svake godine vrši 15. travnja. Podsjetimo, zbog teškog materijalnog položaja umirovljenika njihova primanja su upravo po osnovi redovnog usklađivanja akontativno uvećana od 1. siječnja za pet posto.

Koliko će točno iznositi postotak usklađivanja, trebalo bi biti poznato 31. ožujka, kada Federalni zavod za statistiku objavi konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu, piše Avaz.

Isplata razlike

Prema dosadašnjim pokazateljima i projekcijama, mirovine bi u ovoj godini trebale biti uvećane između šest i sedam posto. Ako postotak usklađivanja bude šest posto, najniža mirovina, umjesto sadašnjih 565, bit će 570 KM, odnosno, u slučaju postotka sedam, skoro 576 KM. Nešto veći iznos u odnosu na sadašnji umirovljenici će na svojim računima dobiti u svibnju, kada će im biti isplaćena i razlika za prethodne mjesece.

Iako je riječ o uvećanju, ipak, uz činjenicu da ove godine neće biti moguće izvanredno usklađivanje mirovina, većina ove populacije nema dovoljno sredstava ni za puko preživljavanje.

Trenutni model usklađivanja koji se veže uz BDP i indeks potrošačkih cijena, koji se izračunava na osnovu reprezentativne liste od 600 proizvoda, među kojima su i luksuzni, nikako umirovljenicima ne ide na ruku.

Orijentir plaća

Stoga su u Savezu udruženja umirovljenika FBiH odlučni pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o MIO, odnosno članova 79. i 80., koji se odnose na redovno i izvanredno usklađivanje, kao i 81., prema kojem Vlada FBiH može utvrditi uvećanje iznosa najniže mirovine, ali koje se, također, veže uz stopu rasta realnog BDP-a.

''Svim silama ćemo se truditi da liberaliziramo način usklađivanja mirovina i da prosječna plaća zapravo bude orijentir, onako kako su to uradile brojne zemlje u našem okruženju'', rekao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

U RS-u drugačije

Zanimljivo je da se u RS-u mirovine ne usklađuju kao u FBiH. U manjem bh. entitetu mirovine se usklađuju 1. siječnja prema postotku koji predstavlja polovinu zbroja postotka promjene prosječne neto plaće i postotka promjene potrošačkih cijena na godišnjoj razini u RS u prethodnoj godini.