UMIROVLJENICI SPREMNI NA PROSVJEDE Mizerno povećanje mirovina ni blizu rastu troškova

mirovine
Ilustracija

U skladu s odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (MIO), ukupno povećanje mirovina u FBiH u 2024. godini iznosi 6,55 posto.

S obzirom na to kako su mirovine u siječnju akontativno usklađene za pet posto, Upravni odbor donio je odluku da travanjske mirovine budu više za samo 1,55 posto. To je izazvalo ogorčenje u Savezu udruga umirovljenika u FBiH, jer simbolično uvećanje mirovina ni izbliza ne prati rast troškova života najugroženije populacije u državi, piše Avaz.

Formula usklađivanja

Od Vlade FBiH očekuju izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, kako bi do rujna mirovine bile izvanredno povećane.

Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika u FBiH, kazao je za Dnevni avaz kako je Upravni odbor na čijem je čelu održao sjednicu i pokazao jedinstvo prilikom zauzimanja stavova.

Spremni na prosvjede

''Tražimo izmjene Zakona o MIO, kako bi se iz formule za usklađivanje mirovina isključila stopa BDP-a, a da se mirovine vežu za prosječnu plaću u FBiH. Od Vlade je zatražena i novčana pomoć od 200 KM za umirovljenike čija mirovina ne prelazi 1.000 KM, odnosno 100 KM za one s mirovinama višim od 1.000 KM. Imamo sjednicu Skupštine 16. svibnja i Upravni odbor će zatražiti suglasnost da organizira prosvjede ako se ne nađe rješenje s Vladom FBiH. Prioritet je da se iscrpe sve mogućnosti i da se nađe prihvatljivo rješenje, a ako do toga ne dođe, idemo u prosvjede'', kazao je Bekan za Avaz.    

Najniža mirovina i razlike

Ukupno planirano povećanje mirovina u 2024. godini je 6,6 posto. 

To dalje znači, s obzirom na to da je iznos najniže mirovine u prosincu prošle godine bio 538,27 KM, sada će, po osnovu redovnog usklađivanja, te mirovine, koje će biti isplaćene početkom svibnja, iznositi 573,79 KM.

Zagarantirana će, umjesto 642,40 KM, od svibnja iznositi 684,79 maraka. Uz to, u svibnju će umirovljenici dobiti i razliku od po 1,6 posto za prva tri mjeseca, odnosno onu od akontativnog do konačnog postotka usklađivanja.

Tako će, naprimjer, korisnici najniže mirovine za jedan mjesec imati razliku od oko 8,61 KM, pa će u konačnici u svibnju dobiti gotovo 600 KM, primanja i tromjesečnu razliku, a isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

Novalićeve bajke

Mizeran rast primanja umirovljenika, koji ni izbliza ne prati rast troškova života, posljedica je još jedne katastrofalne odluke Vlade FBiH s Fadilom Novalićem na čelu.

Iako umirovljenici godinama inzistiraju na usklađivanju mirovina s rastom prosječne plaće i troškova života, Novalić ih je uvjeravao kako takvo rješenje po njih ne bi bilo povoljno. Vlada FBiH je 2016. godine usvojila “švicarski model” za isplatu mirovina, kojim je u formulu za obračun uvrštena i stopa BDP-a, a koja je, primjera radi, u prošloj godini rasla za zanemarivih 1,1 posto.

Tako je prosječna plaća s 924 KM u 2019. porasla na 1.315 KM u ovoj godini, dok su u istom razdoblju mirovine rasle za 190 KM.

Savez udruga umirovljenika u FBiH traži napuštanje “švicarskog modela”.