Umirovljeni časnici HVO-a, njih 250, dobivaju upola manje mirovine od časnika ABiH

Naime, iako je novo zakonsko rješenje kojima se mirovine izjednačavaju stupilo na snagu još u lipnju prošle godine, do sada se, zbog navodnih birokratskih procedura, nije provelo u praksi, tako da HVO-ovci i dalje primaju umanjene mirovine.

Čekaju se ministarstva

Ivan Jurčević, predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Federacije, potvrdio je u izjavi za naš list kako će branitelji u petak održati sastanak s ministrom za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata Zukanom Helezom te će se na njemu odlučiti kada se i u kojem obliku ide u prosvjede. Jurčević je naveo kako će na sastanku osim ove kategorije biti i predstavnici Koordinacije 16 udruga proisteklih iz rata, koji će, smatra on, pružiti potporu pripadnicima HVO-a.

Prosvjed će se održati u ovom mjesecu, a sutra ćemo znati i datum. Vjerojatno ćemo dobiti potporu ostalih udruženja te ćemo utvrditi kako ćemo se ponašati pred Zavodom MIO/PIO, naglasio je Jurčević, koji je za ovakvo stanje optužio predstavnike Zavoda jer, kako kaže, nisu proveli u djelo zakon koji je već na snazi. Jurčević je i upozorio kako bi se scenarij koji se odvijao pred zgradom Vlade Federacije od prije nekoliko godina mogao ponoviti, ali ovaj put na drugoj adresi.

Međutim, iz federalnog Zavoda MIO/PIO jučer su se branili tvrdnjama kako oni jednostavno ne mogu započeti s isplatama uvećanih mirovina sve dok resorna ministarstva u federalnoj Vladi ne dovrše svoj dio posla. Tomislav Kvesić, glasnogovornik ove institucije, naveo je kako Ministarstvo rada i socijalne skrbi mora izraditi i dostaviti pravilnik prema kojem se moraju isplaćivati nove mirovine.

Sve dok se to ne uradi, stav je Zavoda i ravnatelja Zijada Krnjića, uvećanih mirovina ne može biti. Kvesić je pritom naglasio i kako pored Ministarstva rada u rješenju ove problematike moraju biti uključeni i Ministarstvo branitelja, kao i državno Ministarstvo obrane.

Novo obećanje

Međutim, branitelji HVO-a, koji već dugi niz godina čekaju na rješenje svog statusa, nemaju strpljenja te ne vjeruju u bilo kakvo novo obećanje vlasti. Podsjećaju i kako su još u lipnju prošle godine federalna Vlada, a nakon toga i Zastupnički dom Parlamenta FBiH, nakon višegodišnjih praznih obećanja, odlučili ispraviti nepravdu prema pripadnicima HVO-a.

Tada je odlučeno kako će se časnicima HVO-a visina mirovine uskladiti s časnicima Armije BiH, sukladno činovima koje imaju, no zbog nedostatka sredstava u proračunu kao rok je ostavljen 1. siječnja ove godine. No, siječanj je prošao, a uvećanih mirovina nema, što je kap koja je, smatraju pripadnici HVO-a, ovaj put prelila čašu.

Dnevni list