FOTO  UMIROVLJENA PROFESORICA U CARSTVU RUŽA 'Lakše je raditi s ružama, nego u bilo kojoj javnoj instituciji'

Ljubica Petrovo Polje ruže

Carstvo ruža u Petrovom polju u Trebinju je jedinstveno u ovom kraju. Dovoljno sunca i još više ljubavi i posvećenosti napravile su plantažu koju Ljubica Miladinović ponosno pokazuje. Medicinska sestra u mirovini i profesorica kemije i biologije je svoje znanje o biljkama i težnju da njeguje i pomaže, preusmjerila na ruže, koje su joj danas, dodatni izvor prihoda i kako kaže, odmor za dušu.

"Radeći sa ružama imam ekonomsku i 'psiho-rasterećujuću' dobit. Ekonomska strana je zadovoljavajuća, dok je psihička dobit neprocjenjiva. Gledajući kako ruže cvatu i rastu, shvaćate da se trud i rad isplati i da posvećenost na kraju da divan rezultat", kaže Ljubica za Hercegovina.info.

A prije nekih tridesetak godina kada je čitava ova priča krenula, u nedostatku posla i ekonomske sigurnosti, Ljubica kao biologinja i kemičarka, koristi svoje znanje i odlučuje se za plantažu ruža. Kako i sama kaže: "Mnogo je lakše raditi sa ružama nego bilo gdje u javnoj instituciji."

U svom vrtu ima cvjetove svih boja. Od bijelih do boje kajsije, pa kao duga među ružama, isprepliću se boje i čine ovu plantažu lijepom i veselom, a kupcu primamljivom. Zato je važno što još uvijek imamo džentlmene koji poštuju ruže i dječicu koja ovaj cvijet ne kupuju samo za 8. mart.

"Ruže uvijek obilježavaju lijepe trenutke i asocijacija na neke lijepe trenutke su upravo ruže. Od buketa do dekoracija za veselja, ruže su uvijek tu."
A da oko njih ima posla, Ljubica kaže da ima. Od okopavanja, orezivanja, prihrane i zaštite, dug je put do konačnog rezultata. "Ovo su osjetljivije ruže na bolesti nego nekadašnje. Jer je to kalemljena ruža i osjetljive su na razne bolesti", kaže ona. 

Ruže oduvijek zauzimaju posebno mjesto i u književnosti, romantici, svakodnevnom životu i sitnicama, pa nije ni čudo što ih njihovi uzgajivači paze do tolike mjere da žele da od njih napraviti savršenstvo.