UMIJEĆE Djevojka sa neobičnim zanimanjem - face painting

Mira Prosan face painting
Privatni arhiv - Mila Prosan

Od prapovijesti, ljudi su ukrašavali svoja tijela i lica različitim bojama. Nekada je bilo u svrhu kultova ili rituala, ali je mnogo češće zbog estetike i prirodne ljudske težnje da se na sebi istakne samo ono najljepše. 

Ispočetka je akcenat bio samo na klasičnom make-upu, ali kako vrijeme odmiče i kako se mijenjaju tokovi života, tako je i ova grana umjetnosti dobila novi smisao. Danas je face-painting sastavni dio dječjih rođendana, kazališnih predstava i svih onih momenata kada samo zahvaljujući dobroj maski, možemo biti netko drugi.

Mila Prosan je mlada umjetnica iz Prnjavora koja pomoću boje i kistova pravi čaroliju. Ako je sada Mila, za nekoliko sati vrlo lako može postati leptir ili mačka. I sve to zahvaljujući spretnim rukama i kako kaže, redovnom vježbanju.

"Za uspjeh je ključna vježba, ne talenat. Potrebno je mnogo prakse, ne postoje prečice kojima će se doći do rezultata u ovom poslu. Razlog zbog kojeg će se pojedinac izdvojiti, u ovom slučaju ja, je taj što inspiraciju pronalazim u sebi i vježbu ne doživljavam kao teret ili napor, već kao zabavu", skromno nas Mila uvodi u tajne svog 'zanata'.

Mira Prosan face painting

Mila je svoju umjetničku crtu kada je face-painting u pitanju otkrila sa 13 godina, kako kaže, na nagovor svoje nastavnice, jer su tada ostali bez šminkera u kazalištu. S obzirom na to da se i prije toga bavila crtanjem, njeno slikarsko platno je preneseno na ljudsko tijelo. Sve ono što se može naslikati na velikom bloku ili platnu, Mila vjerno dočarava i na licu. Kreativnosti joj ne manjka i ideje za rad nalazi svuda okolo.

"Inspiraciju pronalazim u svemu. Mogu biti umjetnička djela, događaji, drugi umjetnici, itd. Šminkom se najobičniji predmeti mogu oživjeti i predstaviti na kreativan način, tako da je izvor inspiracije nepresušan", kaže Mila za Hercegovina.info.

Slikarica Frida Kahlo je najviše slikala autoportrete i oni su je proslavili. Dok su umjetnički kritičari smatrali da je najteže prenijeti sebe i svoju emociju na platno, Mila smatra da je mnogo lakše crtati po svom licu, nego po tuđem.

"Mnogi misle da je teže raditi na sebi nego na nekome, kod mene nije tako. Navikla sam se na obrnutu sliku u ogledalu i na teksturu svog lica. Ako imam izbora, uvijek bih prije predstavila rad na sebi", opisuje Prosan svoj rad.

Koliko god face-painting bio sličan klasičnim tetovažama, oni nisu nikako usko povezani. Mila kaže da bi za efekat tetovaže bilo potrebno mnogo više vremena. Podsjeća na slikarstvo mnogo više nego na bilo koji drugi vid likovne umjetnosti. Kistovi, špatule i sličan pribor se koristi za stvaranje slike, a i sa tim se može nanositi boja na lice, a i tehnike su slične.

U našoj državi su face-painting i body-art umjetnosti u nastajanju, ali sve više se prepoznaje savršenstvo koje nastaje kao posljedica ovog rada. Ono što ga izdvaja od drugih umjetnosti jeste to što je podloga za crtanje svaki put drugačija i tu se pokazuje sposobnost umjetnika. Da svaki put radi na drugačijoj 'površini', koliko god ona bila glatka ili nezahvalna.

Mira Prosan face painting

Jedan te isti rad je jako teško ponoviti, ali je svaki novi prilika da se nadoknadi i ispravi ako se nešto pogriješilo u prethodnom. Mogućnosti  su bezbrojne, a  uspjeh je iskoristiti ih i dovesti do perfekcije. Svaki rad zahtijeva određeno vrijeme, pažnju i posvećenost. Mila kaže da je ponosna na sve svoje radove i da vidi poboljšanje u odnosu kada je tek počela raditi.

"Ponosna sam na sve svoje radove, jer kroz svaku sliku  vidim svoj napredak. Postavljam sebi nove granice i svaki put se pokušam fokusirati na drugu tehniku. Ako bih trebala izdvojiti jedan rad, onda bi to bio rad inspirisan podvodnim svijetom. 

Bilo mi je potrebno nekoliko dana da se pripremim jer sam sve sama izradila. Pipci su pravljeni od gline, koju sam pekla i farbala, krunu sam napravila od školjki, a kosu sam oblikovala u val i obojila je u plavo. To je ujedno i rad za koji mi je trebalo najviše vremena da skinem sa sebe", navodi Mila.

Mila svoje radove redovno izbacuje na društvenu mrežu Instagram. Na njenom profilu se mogu vidjeti sva njena djela, a ona se nada da će i drugi šminkeri pronaći inspiraciju u njenom radu, a i da će se face-painting podići na veći nivo

U budućnosti kaže da će se nastaviti baviti face-paintingom, ali i da će šminkati djecu na rođendanima i da će sudjelovati u izradi maski za razne performanse i projekte. Također se nada da će joj se ukazati prilika da se oproba kao kazališni ili filmski šminker.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.