UMBRELLA UZ HERCEGOVINA.INFO Atmosfera nekažnjivosti ohrabruje napadače, hitno istražiti napade

Izbušene gume
hercegovina.info

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, oglasilo se priopćenjem za javnost kojim osuđuje napad na redakciju portala Hercegovina.info, te zahtijeva od MUP-a, Tužiteljstva i Suda Hercegovačko-neretvanske županije, da hitno istraži i sankcionira slučajeve zastrašivanja vlasnika ovog portala, ali i cijele redakcije.

"Privatni automobil vlasnika portala Hercegovina.info Marija Ćosića noćas je po treći put bio na meti „nepoznatih osoba“, te ovaj vandalski čin rezanja guma nožem predstavlja očigledan pokušaj zastrašivanja i ušutkivanje redakcije portala. Podsjećamo javnost, ali i nadležene policijske i pravosudne organe Hercegovačko-neretvanske županije da je ovo jedan u nizu napada, pritisaka, ali i otvorenih prijetnji prema redakciji portala Hercegovina.info u poslednjih nekoliko mjeseci, na koje još uvijek nema adekvatne reakcije, niti procesuiranja napadača", istaknuli su.  

"Jasno je da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare, nedovoljna efikasnost i posvećenost pravosuđa u procesuiranju prijetnji i napada na novinare, te neadekvatne kazne za počinitelje ohrabruju napadače na novinare i šalju poruku javnosti da je to prihvatljiv način ponašanja. Pozivamo istražne organe, tužiteljstva i sudove u BIH da prihvate dio odgovornosti za stvorenu atmosferu i percepciju da je dozvoljeno udariti, vrijeđati i prijetiti novinarima, te da ovakve postupke sankcioniraju po hitnom postupku. Sve češći agresivniji i direktniji napadi i pritisci na novinare/ke u BiH, posebno na one koji se bave istraživačkim novinarstvom, predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi mediji, sa nesagledivim posljedicama po sigurnost medijskih djelatnika, kao i potkopavanjem temeljenih  vrijednosti demokracije. Udruženje Umbrella sa svojim članicama daje punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno istraživačko novinarstvo, te poziva nadležne institucije HNŽ-a da zaštite novinare i procesuiraju napadače!", navodi se u priopćenju Udruge Umbrella, koju čine: 

Inforadar.ba
Interview.ba
Impulsportal.net 
Spin-portal.info 
eTrafika.net 
Gerila.info 

Direkt-portal.com 
Capital.ba
Hercegovina.info
Infoveza.com 
Tačno.net
Fokus.ba 
Žurnal